Facturile sunt în aer, furnizorii ne cer tuturor să limităm consumul, fermierii români strigă disperați că se află în pragul falimentului din cauza prețurilor la energie, și cu toate astea România exportă electricitate!
Turbinele eoliene din România produc electricitate luni după-amiaza, cât trei reactoare de dimensiunea celor de la Cernavodă, arată datele privind starea sistemului energetic naţional, prezentate în timp real pe site-ul Transelectrica, fapt ce face din ţara noastră un exportator de electricitate, informează AGERPRES.
Conform datelor Transelectrica, pe primul loc în topul surselor de electricitate se află hidrocentralele, care asigură 2.270 MW, adică 25,8% din totalul energiei produse.
Pe locul al doilea se află energia eoliană, cu 2.096 MW, echivalentul a trei reactoare nucleare de tipul celor de la Cernavodă, care au o putere instalată de 700 de MW.
Urmează hidrocarburile, cu o producție de 1.829 MW, energia nucleară, cu 1.345 MW, cărbunele, cu 1.152 MW, biomasa, cu 69 MW şi energia fotovoltaică, care asigură o producție de 15 MW.
Luni, 10 ianuarie, la ora 15:10, consumul naţional era de 8.450 MW, producţia, de 8.777, diferenţa fiind exportată.
Desigur, se poate spune că este vorba doar de o chestiune de moment, producția de energie fiind stimulată de debitele crescute ale râurilor și de intensitatea vântului înregistrate în ultima perioadă, dar acest lucru nu îi consolează cu nimic pe fermierii români care s-au trezit cu facturi la electricitate de 6-7 ori mai mari și care cer guvernanților măsuri urgente pentru a putea evita falimentul în următoarele luni.