Fermierii ieseni, disperati! Daunatorii le distrug culturile, solutiile lipsesc

În ultimii ani, tot mai mulți agricultori se confruntă cu această situație. Producția este afectată semnificativ și de aceea fermierii s-au întâlnit ieri pentru a discuta despre produsele care pot distruge acești dăunători. „Vin din zona de vest către noi și, din nefericire, sunt din ce în ce mai prezenți în zona noastră. Pierderile pot fi de 20 la sută din producție”, susțin specialiștii în domeniu, potrivit bzi.ro

Întâlnirea de ieri a avut ca temă principală combaterea dăunătorilor în cultura porumbului. Evenimentul a reunit fermieri, distribuitori, comercianți, consultanți și autorități locale care au împărtășit din experiența și cunoștințele lor.

„Așteptările sunt să nu avem nici la cultura porumbului, nici la cea de floarea-soarelui, anul acesta, dăunătorul ostrinia. Acest dăunător face ravagii în alte țări. Italia și Turcia se confruntă cu probleme mari din cauza acestuia”, a spus Ionuț Nae, manager de produs porumb și floarea-soarelui, Syngenta.

Reprezentanții asociațiilor din județ spun că, în ultimii ani, și la noi au apărut dăunătorii care distrug culturile de porumb. Diabrotica ostrinia și viermele sârmă sunt cei mai periculoși dăunători care au ajuns și în zona Moldovei.

Sunt și mulți alții care, așa cum am spus, vin în special din zona de vest către noi. Cum de se poate ajunge în această situație când în vestul continentului numărul dăunătorilor este mai mic, sunt mai puțini? Din păcate, un dăunător poate rezista și 3 sezoane și distruge aproximativ 20 la sută din producție”, susține Emil Teofil Bălteanu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din județul Iași.

Citește și
1 Comentariu

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult