Fermierii francezi au blocat Parisul pentru a obține ajutorul Guvernului

10

stop_frantaFermierii francezi nemulțumiți de scăderea veniturilor personale au organizat joi o manifestație de forță prin mobilizarea a peste 1.000 de tractoare în centrul Parisului pentru a cere ajutorul Guvernului înaintea unei reuniuni a miniștrilor europeni ai Agriculturii care va avea loc săptămâna viitoare, transmite AFP.

În jurul orei locale 9,00 (7,00) prefectura poliției Parisului a numărat 1.365 de tractoare și aproximativ 100 de autocare la periferiile capitalei Franței. În plus, la chemarea FNSEA, primul sindicat agricol din Franța, alți 4.000 până la 5.000 de agricultori ar urma să ajungă la Paris cu autocarul sau trenul. Odată reunite la Poarta Vincennes, în estul Parisului, unul din principalele puncte de acces spre Capitală, diferitele coloane de manifestanți se vor îndrepta spre Place de la Nation, unde vor protesta pe întreaga durată a zilei.

‘Această manifestație nu va fi o defilare folclorică și nici o paradă a tractoarelor. Fermierii sunt hotărâți’, a avertizat secretarul general al FNSEA, Dominique Barrau. După o serie de crize care i-au afectat pe producătorii de lapte, bovine și porcine, FNSEA a cerut fermierilor să vină să protesteze pe străzile din Paris pentru a evita lichidarea sectorului agricol francez.

O delegație a protestatarilor ar urma să se îndrepte în cursul dimineții spre Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului francez, escortați de mai multe zeci de tractoare, iar, ulterior, principalii lideri sindicali vor fi primiți la discuții de premierul Manuel Valls.

Fermierii francezi, care în cursul acestei veri au organizat peste 500 de acțiuni de protest prin blocarea mai multor siteuri turistice celebre din Franța precum mănăstirea Mont-Saint-Michel sau castelul Chambord, așteaptă un angajament din parte guvernanților în favoarea exploatațiilor agricole afectate de scăderea prețurilor.

Guvernul francez a anunțat la data de 22 iulie un plan de urgență pentru crescătorii de animale în valoare de 600 milioane de euro. Însă sectorul agricol cere ca, pe lungă măsurile pe termen scurt, să fie luată o ‘pauză’ în procesul de reglementare care îi afectează pe producătorii francezi în beneficiul concurenților lor europeni.

‘Guvernul lucrează la un set de măsuri de răspuns’, a anunțat ministrul francez al Agriculturii, Stéphane Le Foll, adăugând că reuniunea de lunea viitoare a miniștrilor europeni ai Agriculturi va permite completarea lor.

Contextul global este unul nefavorabil pentru fermierii francezi în condițiile embargoului introdus de Rusia pentru produsele agroalimentare occidentale, eliminării cotelor la lapte în Europa și încetinirii economice a Chinei, care duce la diminuarea achizițiilor sale de produse agricole. În plus, fermierii sunt nemulțumiți și de războiul prețurilor dintre marile grupuri de distribuție, care trage în jos întregul lanț de producție. (Sursa: AGERPRES)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise