Fermierii din Giurgiu şi Teleorman s-au plâns de problemele din sistem

16

palarie_de_paieFermieri, antreprenori și membri ai asociațiilor profesionale din județele Giurgiu și Teleorman s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Partidului Naţional Liberal pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă.

Fermierii şi antreprenorii din agricultură s-au plâns de dificultățile cauzate de condițiile meteo nefavorabile din ultima vreme și de situația deloc fericită a agriculturii românești în întreg ansamblul ei. Ei au subliniat faptul că despăgubirile promise agricultorilor ca urmare a secetei nici măcar nu au fost evaluate, în timp ce autoritățile din Polonia au purces deja la plata acestora către agricultori.

Aceştia au atras atenţia că”în condițiile unor prețuri mult mai mici oferite agricultorilor de către traderi — 138 de euro pe tonă de cereale, spre deosebire de 180 cât se oferă în Franța — există riscul să fie pusă în pericol campania agricolă de toamnă și, implicit, recolta din anul viitor”, după cum se arată într-un comunicat de presă .

Agricultorii au pus în discuție şi precaritatea sistemului național de irigații, sistem ce permite irigarea a doar 142 de mii de hectare, adică nici măcar 2% din suprafața agricolă a țării.

O altă problemă supusă dezbaterii a fost cea a fondurilor europene. Gradul de absorbție de doar 52,63%, mai mic cu până la 20% față de alte țări europene, este cauzat de reglementările interne excesive și de piedicile birocratice. Simplificarea accesului la finanțarea europeană în domeniul agriculturii este,în opinia oamenilor, singura soluţie pentru eficientizarea procesului de accesare de fonduri în sector.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise