Fermierii, dezamăgiți de MADR! Urmează încă cinci ani ratați pentru agricultura românească?

MADR Petre Daea ministrul agriculturii, ANI

Deși oficialii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) spun că Planul Național Strategic (PNS) a fost scris în strânsă colaborare cu fermierii, cei din urmă par să nu împărtășească această opinie. Dacă până în luna februarie au avut loc numeroase consultări, de atunci și până acum lucrurile au stat diferit, spune Dan Hurduc, reprezentant al Clubului Fermierilor Români.

”Puteam să corectăm problemele în Planul Național Strategic, care începe acum. Au fost grupuri de lucru în care au fost ridicate diverse probleme, dar nu au fost introduse și nu au fost susținute suficient în discuțiile tehnice de la Comisie. După ce este încărcat și adoptat PNS-ul, nu mai este nimic de făcut; acum era momentul, dar din februarie nu au mai fost luate sugestii de la asociațiile de fermieri. La momentul acesta este destul de tardiv să venim cu aspecte tehnice care nu mai pot fi incluse.

Organizațiile de fermieri au venit cu argumente și soluții, dar în momentul când trebuiau negociate și fundamentate la Comisia Europeană, în viteză ca să ne aprobe planul, treptat au renunțat la toate corecțiile care trebuiau făcute. Drept urmare că din februarie nu s-a mai modificat nimic și a fost trimis la Comisie, fără să fie validat și de către asociațiile de fermieri”, a precizat Dan Hurduc pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Această lipsă a transparenței de la MADR, pe care o acuză fermierii, ar putea ajunge să coste grav sectorul agricol românesc pentru următorii cinci ani sau mai mult. Agricultorii susțin că unele dintre măsurile din PNS sunt de-a dreptul nerentabile, astfel că țara noastră ar putea ajunge să piardă sume importante de bani.

”Să vedeți ce anomalie este la eco-scheme. Nici la înverzire aproape că nu renta să o faci, dar la eco-scheme chiar nu o să renteze aproape deloc. Degeaba dăm noi vina pe Comisia Europeană, când la nivelul Ministerului Agriculturii, lucrurile trebuiau să fie mai transparente cu asociațiile de fermieri și să se insiste pe corectarea erorilor și pe specificitățile României, ceea ce nu prea s-a întâmplat”, a mai subliniat Dan Hurduc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *