Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat anul acesta o nouă schemă de ajutor pentru agricultorii români, denumită ”Creditul Fermierului”, care vizează creșterea accesului la finanțare, prin acordarea unui ajutor de stat care să acopere ROBOR-ul pentru creditele accesate de fermieri.
Totuși, mulți dintre fermieri se plâng de implementarea acestei măsuri de sprijin și spun că ea nu este ceea ce pare. Ștefan Gheorghiță a explicat, la AGRO TV, de ce Creditul Fermierului poate genera mari probleme pentru cei care îl accesează.
”Oamenii, când au ieșit în stradă, trebuiau să se gândească să pună bazele unei noi formule. Vă dau și un exemplu concret: s-au făcut negocierile, s-au făcut procese verbale fără număr, am stabilit creditul fermierului, foarte bine. Fiindcă nu sunt acei birocrați care să stea pe treptele ministerului, din partea mediului asociativ, ne trezim în situația că avem un credit în care nu avem garanții de stat. Garanțiile le luăm prin FGCR la liber. Deci sunt alte condiții, nu cum au fost la IMM Invest și AGRO IMM Invest, cu garanție de stat 90% și doar trei clauze pe care trebuie să le îndeplinești conform regulamentelor europene.
Acum nimeni nu știe, ministerul habar n-are, iar fermierii se vor duce. Nu vorbesc că și așa, cei 20% pe care trebuia să-i aducă garanție fermierul erau mulți. Acum trebuie să aducă 100% sau se duce la FGCR, iar dacă are norocul și binecuvântarea trece clasa, trebuie să plătească 1,6% pe an la soldul creditului comision către FGCR”, a precizat Ștefan Gheorghiță, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Mai multe detalii despre Creditul Fermierului puteți citi AICI: Guvernul a dat azi drumul la Creditul Fermierului pentru capital de lucru,