Curtea de Conturi Europeană: Fermierii consumă prea multă apă și plătesc prea puțin!

Fermierii utilizează prea multă apă și la costuri prea mici, este concluzia Curții de Conturi Europene.

Un raport special publicat marți, 28 septembrie, de Curtea de Conturi Europeană arată că politicile Uniunii Europene nu reușesc să garanteze că fermierii utilizează apa într-un mod sustenabil,

Deși impactul agriculturii asupra resurselor de apă este unul major și incontestabil, fermierii beneficiază de prea multe derogări de la politica UE în domeniul apei, iar acest lucru împiedică eforturile de a asigura o bună utilizare a apei, se arată în documentul Curții.

Mai mult, în opinia reprezentanților instituției europene cu sediul la Luxemburg, politica agricolă a UE promovează și sprijină, de prea multe ori, mai degrabă o utilizare mai intensă decât una mai eficientă a apei.

Fermierii sunt mari consumatori de apă dulce, agricultura fiind beneficiara unui sfert din totalul captărilor de apă din UE. Activitatea agricolă are impact atât asupra calității apei – prin poluarea cauzată de îngrășăminte, de exemplu, sau de pesticide –, cât și asupra cantității de apă.

Actuala abordare a UE în ceea ce privește gospodărirea apelor își are originea în Directiva-cadru privind apa din 2000, care a introdus politici legate de utilizarea sustenabilă a apei. Această directivă a stabilit obiectivul de a se atinge o stare cantitativă bună pentru toate corpurile de apă de pe întreg teritoriul UE. Politica agricolă comună (PAC) joacă, la rândul ei, un rol important pentru sustenabilitatea apei. Ea oferă instrumente care pot ajuta la reducerea presiunilor exercitate asupra resurselor de apă, cum ar fi, spre exemplu, condiționarea plăților de utilizarea unor practici mai „verzi” și finanțarea unor infrastructuri de irigații mai eficiente.

„Apa este o resursă limitată și viitorul agriculturii în UE depinde în mare măsură de cât de eficient și de sustenabil o utilizează fermierii. (…) Cu toate acestea, până în prezent, politicile UE nu au contribuit suficient la reducerea impactului agriculturii asupra resurselor de apă”, a declarat doamna Joëlle Elvinger, membra Curții de Conturi Europene responsabilă de raport.

Astfel, deși directiva-cadru privind apa prevede măsuri de protecție împotriva utilizării nesustenabile a apei, statele membre acordă numeroase derogări pentru agricultură, permițând captarea apei. Curtea a constatat că aceste derogări le sunt acordate cu generozitate fermierilor, inclusiv în regiuni afectate de stres hidric. În același timp, unele autorități naționale aplică rareori sancțiuni pentru cazurile de utilizare ilegală a apei pe care le depistează.

Directiva-cadru privind apa impune, de asemenea, statelor membre să adopte principiul „poluatorul plătește”, dar tariful pentru apă rămâne semnificativ mai scăzut dacă aceasta este utilizată pentru agricultură, iar multe state membre nu recuperează costurile pentru serviciile legate de utilizarea apei în agricultură, așa cum procedează în alte sectoare. Curtea atrage atenția că, de multe ori, fermierii nu sunt facturați în funcție de volumul efectiv de apă pe care îl utilizează.

În cadrul PAC, ajutorul pe care UE îl acordă fermierilor nu este condiționat, în cea mai mare parte a cazurilor, de respectarea unor obligații care încurajează utilizarea eficientă a apei. Unele plăți sprijină culturi care necesită cantități mari de apă, cum ar fi orezul, fructele cu coajă lemnoasă, fructele și legumele, fără restricții geografice, ceea ce înseamnă că ele sunt acordate și pentru cultivarea de astfel de culturi în zone afectate de stres hidric. În acest fel, mecanismul de ecocondiționalitate din cadrul PAC – și anume, plățile condiționate de respectarea anumitor obligații de mediu – are doar un efect neglijabil, remarcă auditorii. Cerințele nu se aplică tuturor fermierilor și, în orice caz, statele membre nu efectuează suficiente controale și verificări corespunzătoare pentru a descuraja cu adevărat utilizarea nesustenabilă a apei, se mai arată în raportul Curții.

Pe lângă acordarea de plăți directe, PAC finanțează și investiții efectuate de fermieri sau practici agricole precum măsurile de retenție a apei. Acestea ar putea avea un impact pozitiv asupra utilizării apei, însă fermierii rareori recurg la aceste posibilități de finanțare, iar programele de dezvoltare rurală rareori sprijină infrastructura de reutilizare a apei. În plus, modernizarea sistemelor de irigații existente nu se traduce întotdeauna în economii de apă, deoarece apa economisită poate fi redirecționată către culturi care necesită cantități mari de apă sau către irigarea unei suprafețe mai mari. În mod similar, instalarea de noi infrastructuri care permit extinderea suprafeței irigate poate spori presiunea asupra resurselor de apă dulce.

Concluzia Curții de Conturi Europene este că, în general, UE a finanțat exploatații agricole și proiecte care subminează utilizarea sustenabilă a apei.

Raportul special nr. 20/2021, intitulat „Utilizarea sustenabilă a apei în agricultură: fondurile din partea PAC sunt susceptibile să promoveze mai degrabă o utilizare mai intensă decât una mai eficientă a apei”, este disponibil pe site-ul Curții (eca.europa.eu) în 23 de limbi ale UE.

Pe teme conexe, Curtea a publicat recent rapoarte privind agricultura și schimbările climatice, biodiversitatea pe terenurile agricole, utilizarea pesticidelor și principiul „poluatorul plătește”. La începutul lunii octombrie, va fi publicat, de asemenea, un raport privind biodiversitatea în pădurile UE.

Curtea prezintă rapoartele sale speciale Parlamentului European și Consiliului UE, precum și altor părți interesate, cum ar fi parlamentele naționale, părțile interesate din sectoarele economice vizate și reprezentanții societății civile. Marea majoritate a recomandărilor pe care le formulează Curtea în aceste rapoarte sunt puse în practică.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole