Fermierii cer creșterea sprijinului pentru motorină: prețul e prohibitiv!

Asociaţia Fermierilor din România (AFR) avertizează asupra unei noi apropiate scumpiri a carburanţilor, în special a motorinei, în contextul sancțiunilor impuse Rusiei de Uniuniunea Europeană, informează AGERPRES.

Reprezentanții fermierilor reclamă că preţul motorinei a devenit deja prohibitiv pentru agricultură și cer Guvernului noi măsuri de sprijin financiar.

„(…) Asta se va întâmpla cu certitudine odată cu renunţarea în Uniunea Europeană la importurile de petrol din Rusia. Înţelegem foarte bine justificarea acestei decizii a Bruxelles-ului, parte a sancţiunilor impuse Moscovei după invadarea Ucrainei. Problema pe care o semnalăm însă este aceea că fermierii vor fi din nou loviţi, aşa cum s-a întâmplat în cazul îngrăşămintelor de sinteză. Îngrijorarea noastră pleacă de la informaţia care arată că Uniunea Europeană va propune eliminarea treptată a petrolului rusesc până la sfârşitul anului. Această interdicţie (pe care, subliniem, o înţelegem şi o aprobăm) trebuie însă însoţită de măsuri de sprijin financiar pentru agricultură, poate de o creştere a ajutorului în cazul achiziţiei de motorină”, arată AFR într-o analiză transmisă AGERPRES.

Asociaţia Fermierilor din România atrage atenţia guvernanţilor, dar şi europarlamentarilor, că „acum este momentul pentru a gândi măsuri de sprijin financiar”, având în vedere că o decizie cu privire la noile sancţiuni ar putea fi luată chiar săptămâna viitoare,

„Şi spunem asta pentru că Uniunea Europeană este încă puternic dependentă de importurile de petrol din Rusia. Amintim că în 2019, aproape două treimi din importurile de ţiţei ale spaţiului comunitar au venit din Rusia”, subliniază reprezentanții AFR.

În analiza asociației se arată că decizia Azomureş de a opri timp de 4 luni producţia de îngrăşăminte s-a văzut în lipsa unor cantităţi suficiente în piaţă şi în creşterea continuă a preţurilor la importuri, atunci când acestea puteau fi găsite.

„Şi în timp ce în România nu s-a făcut mare lucru pentru ajutorarea fermierilor, să amintim că alte state europene nu au stat degeaba. Astfel, Polonia a pus la dispoziţie 836 de milioane de euro, iar Germania nu mai puţin de 20 de miliarde de euro. Este vorba de pachete de sprijin cu prevederi speciale pentru producătorii de îngrăşăminte. Deocamdată, Guvernul României nu a stabilit nimic concret. Vestea repornirii combinatului Azomureş ne bucură, dar este doar pe jumătate una bună, pentru că suntem convinşi că noile preţuri nu vor fi pentru toată lumea. Şi spunem asta pentru că gazul metan este scump, chiar foarte scump, şi chiar şi aşa nu prea mai este ofertă. Nici nu mai este nevoie să explicăm ce înseamnă lipsa îngrăşămintelor în ciclul de producţie – recolte mici, preţuri mari, şi, posibilă criză alimentară”, se subliniază în documentul AFR.

În acest context, reprezentanții asociației cer guvernanților să gândească un pachet de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor, dând exemplul altor țări.

„Un alt exemplu de grijă pentru fermieri, dar şi de soluţii pentru problemele lor, vine din Bulgaria vecină. Guvernul de la Sofia este dispus să cheltuiască 560 de milioane de euro pentru a asigura securitatea alimentară. Deşi este o sumă record pentru Bulgaria, chiar ministrul agriculturii recunoaşte că nu este de ajuns şi spune că ar putea urma şi alte măsuri financiare. Ministrul a explicat şi cum vor fi împărţiţi banii. Pentru crescătorii de animale şi coloniile de albine vor fi alocate 40 de milioane de euro, iar pentru sectoarele fructe şi legume, orez şi trandafiri, alte 33 de milioane de euro. Şi pentru ca banii să ajungă rapid la fermieri, oficialul de la Sofia a anunţat că procedurile vor fi simplificate şi accelerate. O bună parte din bani vor merge direct către fermierii producători de cereale şi plante tehnice. Astfel, guvernul de la Sofia vrea să cumpere grâu şi seminţe de floarea-soarelui, la preţuri de la 285 de euro pe tonă (fără TVA) pentru grâu şi 710 euro pe tonă pentru seminţe de floarea-soarelui”, se arată în analiza AFR.

De asemenea, în document este menţionat şi sprijinul pentru producătorii de lapte din Spania, care vor primi direct 169 de milioane de euro. În cadrul schemei, deja aprobate de Comisia Europeană, ajutorul va lua forma unor granturi directe pentru furnizorii spanioli de lapte. Măsura îi va ajuta pe producătorii de lapte de vacă, oaie şi capră din Spania, afectaţi de creşterea preţului energiei electrice, furajelor pentru animale şi combustibilului. Iar pentru a acoperi, măcar în parte, aceste scumpiri, producătorii de lapte eligibili vor primi 210 euro/vacă pentru primele 40 de animale; 140 euro pentru orice vacă peste 40 de animale, în limita a 180 de capete; 100 euro/vacă peste 180 de animale; 15 euro/oaie şi 10 euro/capră. Ajutorul nu poate depăşi 35.000 euro/beneficiar şi va fi acordat până la 31 decembrie 2022.

În același timp, Asociaţia Fermierilor din România salută „o veste bună pentru agricultura din România”, respectiv actul normativ privind acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru, aflat în consultare publică pe site-ul Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Potrivit actului normativ, programul, cu o valoare totală de 300 de milioane de euro, este destinat susţinerii afacerilor din domeniul agriculturii şi industriei alimentare. Valoarea microgranturilor și a granturilor acordate prin intermediul acestui program este între 5.000 și 120.000 de euro și se acordă în funcție de anumite criteria pe care le puteți regăsi aici.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole