Fermierii au intrat în grevă fiscală

17

agricultura6Peste 200.000 de crescători de animale şi legumicultori din toată ţara refuză să plătească impozitele pe venit datorate statului. Fermierii spun că au intrat în grevă fiscală pentru că legislaţia care reglementează sumele datorate statului este confuză. Greva va continua până când această lege va fi schimbată.

Fermierii sunt nemulţumiţi şi că trebuie să plătească impozit şi pentru animalele tinere, care, încă nu le aduc venit. Chiar dacă riscă amenzi dacă nu depun declaraţiile, fermierii spun că nu le vor depune până când nu se reglementează cadrul legal în această privinţă. În plus, reprezentanţii acestora au susţinut că legea se bate cap în cap cu declaraţia 221, pe care trebuia să o depună până ieri şi în care să specifice clar ce şi câte animale cresc.
„Ministerul Finanţelor ar fi trebuit să intervină, printr-un ordin. Noi oricum nu am depus nimic, mai ales că prevederile sunt ambigue, iar crescătorii nu au fost informaţi ce trebuie să facă. Intrăm în grevă fiscală, până când situaţia se va reglementa”, a declarat preşedintele sindicatului crescătorilor de ovine şi caprine din România, care s-a plâns şi că oamenii sunt plimbaţi între instituţii, ca să obţină o adeverinţă sau alta. “Ca să depui declaraţia la Finanţe, trebuie să mergi mai întâi la APIA să primeşti adeverinţa. Dar noi nu avem timp să alergăm. Nu vrem să ne transformăm din crescători, în maratonişti. Avem animale şi trebuie să stăm lângă ele”, a mai spus Marcel Andrei, președintele Sindicatului Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania.

Declaraţia 221 trebuie să o depună toate persoanele fizice care realizează venituri din activităţi agricole. Şi, în afară de persoanele fizice, obligativitatea este şi pentru asociaţiile care nu au personalitate juridică. Prezentarea situaţiei profiturilor realizate în sectorul agricol a devenit obligatorie începând cu data de 1 februarie 2013. “Am luat decizia cu colegii de la Federaţia Naţională a Producătorilor de Legume, Federaţia Naţională a Crescătorilor de Bovine să declarăm greva fiscală, prin care fermierii nu vor depune aceste declaraţii, neavând ce să declare în ele. Fermierii la această oră nu ştiu ce să declare pentru că normele de aplicare la Ordonanţa 8 n-au fost încă elaborate”, a declarat preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Franc.

Conform legislaţiei în vigoare, din norma de venit se stabileşte impozitul pe venit, care e 16%, şi, în plus faţă de acesta, se adăugă contribuţiile la asigurările sociale de sănătate în anumite condiţii. Trebuie reţinut faptul că modificarea structurii suprafeţelor destinate producţiei agricole vegetale, a numărului de capete de animale sau a familiilor de albine intervenite după data de 27 mai nu conduce la recalcularea normelor de venit. (Integral pe amosnews.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise