Fermierii aşteaptă subvenția la motorină pe trimestrul IV

23

tractor_grapaFermierii nu au primit subvenția la motorină aferentă trimestrului IV din anul 2014. Termenul de depunere a cererilor a fost 27 februarie 2015. Deși plata se poate face până la 30 iunie 2015, APIA se străduiește să achite restanțele până la sfârșitul lunii mai.

Marii fermieri au de recuperat sume uriașe de la APIA, restante de anul trecut, din trimestrul IV. Ajutoarele de stat pentru motorină depășesc și 40.000 de lei, în cazul unei ferme de producție vegetală întinsă pe 1.500 – 2.000 ha. Deși termenul legal prevăzut pentru plata acestui ajutor este 30 iunie 2015, fermierii sunt nemulțumiți și ar fi vrut ca banii să fie deja în conturile lor încă din luna aprilie, să-și poată acoperi cheltuielile generate de campania de primăvară, notează Agroinfo citat de fabricadecarne.ro.

 

Mihai Puțintei, șeful APIA, spune că a fost nevoie de mai mult timp pentru verificarea solicitărilor depuse. Funcționarii APIA au fost aglomerați cu cererile pentru plata ajutorului național tranzitoriu (ANT) în zootehnie. A urmat achitarea ajutorului național tranzitoriu din vegetal, diferențe neachitate la hectar de anul trecut. Apoi, lucrurile s-au complicat cu cererea unică. Încercăm să plătim ajutorul la motorină până la sfârșitul lunii mai, promite șeful APIA. Pe 8 aprilie 2015, Guvernul a alocat suma de 200 de milioane de lei din care ar fi trebuit achitat și ajutorul de stat pentru motorină, dar și alte subvenții cum a fost ANT. APIA a achitat ANT tuturor crescătorilor de animale, ANT vegetal și au rămas neachitate subvențiile la motorină

Citește și

Cmentariile sunt închise