Fermierii afectaţi de secetă, sprijiniţi cu 100 lei pe hectar, pentru maxim 10 hectare

Banii vor fi acordaţi într-o singura tranşă, începând cu 15 noiembrie

Sprijinul financiar reprezentând ajutorul de minimis pentru fermierii afectaţi de secetă va fi de 100 lei pe hectar şi se va acorda pentru suprafeţe de maxim 10 hectare de culturi agricole, iar banii vor fi primiţi într-o singura tranşă, începând cu 15 noiembrie.

“Solicitanţii de sprijin financiar sunt eligibili în cadrul schemei de ajutor de minimis dacă sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cereri unice de plată pe suprafaţă pentru anul 2012 şi solicită autorităţii competente acordarea de sprijin financiar. Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis este de 100 lei/ha şi se acordă pentru suprafeţe de minim un hectar şi maxim 10 hectare cu culturi agricole, inclusiv, pe exploataţie”, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Sprijinul financiar se acordă pentru fiecare beneficiar într-o singură tranşă, începând cu data de 15 noiembrie.

Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat

Conform documentului, beneficiarii sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis nu vor putea renunţa la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafeţele de teren pentru care primesc sprijinul în cauză pe o perioadă de trei ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzută de prezenta hotărâre se asigură de la bugetul de stat. Ajutoarele de minimis acordate nu pot fi cumulate cu ajutoarele de stat acordate potrivit Hotărârii Guvernului nr.562/2012 privind aprobarea schemei “Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor meteorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie-februarie 2012, asupra culturilor de legume şi/sau flori în spaţii protejate” care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal, în cazul în care acest cumul conduce la o intensitate a ajutorului care depăşeşte suma maximă de 7.500 euro pe beneficiar pentru o perioada de trei ani.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent că pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă este nevoie de aproximativ 50 de milioane de euro, din care o parte “există”, iar pentru restul va trebui, la rectificare, să fie tăiate fonduri “de la alte proiecte”.
Potrivit lui Constantin, pentru despăgubirea agricultorilor este nevoie de 50 de milioane de euro, respectiv aproximativ 100 de lei la hectar.

Ponta: Orice leu în plus care vine la buget va merge spre agricultură

Premierul Victor Ponta i-a promis ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, joi, când s-a aprobat rectificarea bugetului, că orice resursă suplimentară la buget va ajunge la agricultură, afectată de secetă, după ce ministrul a declarat că are nevoie de încă 50 milioane euro la rectificare.
“Am o preocupare specială şi mă angajez şi de faţă cu media şi în cadrul Guvernului pentru ca în perioada de toamnă, în plus faţă de ce decidem astăzi (n.r. – joi), toate resursele pe care le vom avea în baza unor altor activităţi ale Guvernului să le îndreptăm către agricultură, sectorul cel mai lovit în acest an nu doar de reduceri bugetare, dar mai ales de condiţiile naturale. Domnule ministru, aveţi de la mine ca prim-ministru angajamentul că orice leu în plus pe care îl vom obţine – şi am discutat mai devreme, nu discutăm de faţă cu presa -, orice leu în plus care vine la buget va merge spre agricultură”, i-a spus Ponta lui Constantin.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, a declarat recent pentru Curierul Naţional că Guvernul va trebui să vină cu un plan de măsuri, de compensare a pierderilor suferite de fermieri pentru a avea certitudinea că aceştia au cu ce să finanţeze culturile anului agricol următor, aceasta fiind o măsură urgentă. “Banii trebuie să ajungă la fermieri înaintea începerii campaniei de toamnă. Dacă vin mai târziu compromitem şi următorul an agricol”, a spus Olteanu. Întrebat dacă în perioada imediat următoare ar trebui să ne aşteptăm la o creştere a preţurilor la produsele alimentare, Costel Olteanu a afirmat că totul este posibil, dar nu numai din cauza pierderilor de producţii din agricultură ci şi din cauza scumpirii produselor energetice cu preţ reglementat, a combustibilului, şi a comportamentului economic din UE, prin faptul că nu se mai fac comenzi.

MADR: Seceta a afectat aproximativ 40% din suprafaţa arabilă

Seceta a afectat peste 3,7 milioane de hectare de teren (aproximativ 40% din suprafaţa arabilă), iar în cazul grâului 30% din culturile însămânţate în toamna lui 2011 au suferit de lipsa apei, se arată într-un document al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. “În urma evaluării suprafeţelor afectate de secetă, situaţia estimativă se prezintă astfel: suprafaţa totală afectată de secetă este de peste 3,7 milioane de hectare. Din totalul suprafeţei însămânţate cu grâu în toamna anului 2011, circa 30,5% a fost afectată de secetă”, potrivit sursei citate. Suprafaţa agricolă a României este de 14,7 milioane de hectare, dintre care terenul arabil ocupă aproximativ zece milioane de hectare. De asemenea, la culturile de primăvară, au fost afectate de secetă peste 1,7 milioane de hectare, ceea ce reprezintă circa 32,5 % din suprafaţa totală cultivată la începutul anului. Din culturile de primăvară afectate de secetă, cea mai gravă situaţie se regăseşte la porumb (81,2% din suprafaţa însămânţată) şi la floarea-soarelui (45,8%). Potrivit MADR, exploataţiile de mici dimensiuni şi de subzistenţă, deţinute de persoane fizice, au suferit cel mai mult de pe urma secetei. Astfel, dintre terenurile afectate de secetă, peste 1,2 milioane de hectare aparţin unor ferme mici şi de subzistenţă, cu dimensiuni cuprinse între unu şi zece hectare, care sunt exploatate de peste 523.000 de fermieri persoane fizice. La acestea se adaugă circa 35.000 de fermieri persoane fizice, care exploatează ferme cu dimensiuni de peste zece hectare. Numărul total de fermieri înregistraţi la APIA depăşeşte 1,1 milioane.