20 octombrie 2021 - 00:37

Sute de fermieri, obligați să dea înapoi subvențiile APIA! Care sunt motivele

Sute de fermieri au fost sancționați de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) după ce s-a constatat că nu au respectat regulile impuse pentru acordarea subvențiilor de la stat. În total, la Buzău, este vorba despre 300 de agricultori care, din diferite motive, sunt nevoiți să restituie un anumit procent din sumele încasate.

Potrivit directorului APIA Buzău, Claudia Stelea, cei mai mulți sunt cei care nu îngrijesc corespunzător suprafețele de pajiști permanente. În plus, s-a constatat că, deși legea interzice, mulți încă își incendiază intenționat aceste suprafețe.

” Chiar dacă numărul fermierilor sancționați sau respinși de la plată a scăzut,  există totuși și astfel de situații. Avem peste 200 de fermieri sancționați ca urmare a rezultatelor controalelor de pe teren, sancțiunile fiind aplicate din cauza normelor de ecocondiționalitate, și aici ne referim, în special, la suprafețele de pajiști permanente neîntreținute, unde nu au fost efectuate lucrările minime de întreținere și chiar pentru nerespectarea condiției incendierii miriștilor și a pajiștilor”, a spus Claudia Stelea.

De asemenea, alți o sută de fermieri au fost sancționați în urma verificărilor administrative. Este vorba fie despre supradeclarării unor suprafețe de pământ, a lipsei unor documente sau neîndeplinirii condiției obligatorii de fermier activ.

”Sancțiunile pentru ecocondiționalitate se aplică progresiv, se ține cont și de amploare și repetiție și în final de intenție, abia atunci se ajunge la o sancțiune de 100%. Însă, chiar dacă este progresiv, la prima abatere fiind doar un procent de 5%, reducerea se aplică pentru toate schemele pentru care fermierul a solicitat sprijin și atunci normal că sumele pot fi substanțial reduse”, a mai precizat directorul APIA Buzău.

În aceste situații se constituie debite, urmând ca sumele să fie recuperate de la agricultori de către reprezentanții APIA.

Autor: Marilena Dinu
  1. Da, este o realitate ca pe pajistile si pasunile naturale, nu se respecta conditiile impuse de UE si de traditia de secole. Eu as sanctiona mai drastic nerespectarea conditiilor. Dar as mari valoarea subventiilor pe unitatea de suprafata indiferent pe ce terenuri, prin reducerea personalului APIA. Stiati ca mai mult de jumatate din valoarea subventiei/ha, constituie salariile celor din birocratia romaneasca?? De necrezut, si totusi adevarat. Sunt multe nereguli si in declaratia de suprafata cu scopul de a obtine concret 40.000 euro pe mas 6.1 Eu stiu foarte bine mai mult de 5 persoane din judetul Dambovita in anul 2020, care declara fictiv, mazare pastai, cca 2 ha. Depune proiect pe 6.1,etapa 3, controlul culturilor de catre expertii OJFIR vine in oct, prezinta facturi false cu productie mazare pastai, (fara a fi urme de cultura). Deci, premeditat, declara aceasta cultura ce se seamana in februarie-martie si care in iunie este desfiintata, timp cand Apia inca este in inregistrari, si nu face controale. Stiu ce spun, deci fratilor se pot lua 2 mld lei (pe banii vechi) foarte usor.Cultura de mazare va fi in anul cand depune transa 2 de plata , atunci cand cultura trebuie sa existe, intradevar. Cine vrea detalii: ing. Dinu, tel 0726400292

Comments are closed.