Fermieri îngrijorați: floarea soarelui se vinde pe mai nimic!

floarea soarelui pretul oleaginoaselor
Mulți fermieri sunt îngrijorați de ultimele scumpiri pe piața uleiului vegetal, în condițiile în care prețurile la semințele de floarea soarelui  au scăzut  din cauza importului masiv, la prețuri reduse, a semințelor de floarea soarelui care vin din Ucraina.

Este și cazul lui Vlad Diculescu care lucrează ca persoană fizică o suprafață de teren din zona Moldovei și care a trimis o scrisoare pe adresa redacției Agro-tv.

„M-am trezit într-o situație complicată și aș dori să împărtășesc această experiență, poate reușiti să discutați mai mult în media despre care ar fi soluțiile pentru astfel de provocări. Din recolta de anul trecut am un stoc de floarea soarelui de aproximativ 35 de tone. Am încercat să vând această cantitate și am sunat la diferiți traderi și firme locale, unora le-am trimis și mesaje pentru o ofertă de preț. După ce am sunat la cel puțin 10 companii, am primit o oferta clară doar de la două companii, una locală și de la o fabrică de ulei. De la toți ceilalți am primit același răspuns: că achiziționează floarea soarelui și că sună înapoi să spună prețul. Nu a mai sunat niciunul. Și vorbim de unii dintre cei mai mari traderi”, mărturisește fermierul.

În ceea ce privește prețul oferit de potențialii cumpărători, Vlad spune că fabrica de ulei i-a oferit 655 dolari pe tonă, iar traderul local a negociat de la 3300 lei pe tonă până la sub 3000 de lei pe tonă, ultima oferta, în condițiile în care marfa ar fi adusă la ei în bază, cu transport propriu.

„Aici nu înțeleg, această scădere a prețului la floarea soarelui când cererea este în creștere, stocul e limitat, prețul uleiului este la cote maxime. Și cel mai interesant nu sunt cumpărători, cred că se aduce multă marfă în zona noastră, din Ucraina, iar traderii mari nu mai sunt interesați de achiziția de floarea soarelui de la fermierii locali”, spune contrariat, Vlad Diculescu.

Șituatia lui Diculescu este una destul de generalizată.  Există mulți fermieri români care au cantități de floarea soarelui de la câteva zeci de tone până la sute de tone și care nu reușesc  să le vândă, așa încât anunțurile lor pe platformele online  rămân valabile multă vreme.

„Poate ar putea ajuta statul, ministerul agriculturii, astfel încât să vindem floarea la un preț corect. Înțeleg că la nivel internațional prețul fluctuează, dar la nivel local dacă aduc floarea soarelui din Ucraina la preț redus și noi nu putem valorifica marfa local,care ar fi soluția : să acceptăm singurele oferte disponibile, să păstrăm în continuare stocul de marfă poate, poate, mai cresc prețurile”, se întreabă agricultorul.

„La recoltare, anul trecut, era undeva la 2200 lei -2400 lei pe tonă, iar acum când se spune că nu mai este suficient ulei și prețul a crescut enorm singurele oferte sunt de aproximativ 3000 lei pe tonă, chiar mai puțin. Cum se face să obținem un preț atât de mic în condițiile în care creșterile de prețuri la inputurile agricole și motorină au crescut enorm”, conchide interogativ, Vlad Diculescu.

Preţul produselor agricole are trei mari componente: una mondială, care înseamnă burse, inejcţii de capital de la fonduri de investiţii, catastrofe naturale, a doua componentă este cea regională, adică Bazinul Mării Negre, iar a treia este cea locală rezultată din autoconsum şi industrializare, plus zootehnie.

Conform ultimului raport al Clubului Fermierilor Români, piața semințelor de floarea-soarelui indică o scădere a recoltei vechi, din cauza ferestrei de timp și a nivelului necesar de aprovizionare.

La Bursa Cerealelor, tona de floarea soarelui este cotată la 3176 lei/t în Vest, 3236 lei/t în Est și 2583 lei/t în sudul țării.

Picture of Rona David
Rona David

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture