Grăbiți-vă! Ultima sută de metri pentru înscrierile în Programul ”Tomata”!
Documentele necesare pentru înscrierea în program pot fi depuse/transmise la DAJ inclusiv prin fax sau poștă, sau în format electronic prin e-mail, până la data de 15 mai 2020.
Potențialii beneficiari sunt:
- producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător
- producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008
- producătorilor agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili ca să primească banii, solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
- să dețină osuprafață cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripția „Program susținere tomate, anul 2020, beneficiar numărul ………….., Direcţia pentru Agricultură a Judeţului ………/ Municipiului Bucureşti”;
- să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp;
- să fie înregistrați în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere.
- să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu data înființării culturii.
- să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției.
Verificările se efectuează la începutul rodirii și înainte de începerea recoltării în vederea evaluării producției. Valorificarea recoltei se face până la data de 15 iunie inclusiv.
Documentele justificative, respectiv bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, care atestă comercializarea producției de tomate obținute din spațiile protejate, se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene până la data de 30 iunie 2020, inclusiv.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 187.500,000 lei, reprezentând echivalentul în euro al sumei de 39.477,000 euro și se asigură din bugetul pe anul 2020. Valoarea ajutorului de minimis este de maximum 3.000 euro/beneficiar/an.
Reamintim că, în contextul restricțiilor impuse de evoluția pandemiei, Adrian Oros a venit cu câteva precizări în ceea ce privește controalele care trebuiesc făcute, precum și preluarea dosarelor. „Analizând ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, dar și cererile depuse, până acum au fost înregistrate un număr de 5874 de cereri pentru beneficiarii la programul tomata. Județele care au cel mai mare număr de solicitanți sunt: Olt cu 16.000 de cereri, Dolj – 11.000, Giurgiu – 664, Prahova – 404, Ilfov – 351. La programul usturoiul sunt înregistrate cele mai multe cereri în județele: Olt – 81, Teleorman – 50, Buzău – 45, Arad – 31”, a precizat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Adrian Oros a solicitat Direcțiilor Agricole ca „acolo unde sunt câteva sute sau mii de cereri într-o comună să se deplaseze la sediul primăriei și acolo să preia cererile dacă beneficiarii nu reușesc să își depună cererile în sistem online așa cum am cerut imediat după instalarea stării de urgență. Iar acolo unde sunt mai mult de 500 de beneficiari pentru un județ, se vor face controale atât la începutul rodirii, cât și la evaluarea producției. În județele unde sunt mai puțini beneficiari, cei din DAJ vor avea posibilitatea să facă un singur control, fie la începutul rodirii, fie la evaluarea producției. Ne bazăm pe responsabilitatea și pe bună credință a beneficiarilor de această măsură”, a subliniat Adrian Oros.