15 mai 2021 - 21:14

Fermier despre muncitorii romani: „Nu stiu ce se intampla cand pleaca, cred ca le spala cineva creierele si devin foarte visatori”

Fermierul Laurențiu Baciu a declarat în emisiunea „Agricultura, o șansă pentru România” că a reușit să aibă un nucleu de mecanizatori bine plătiți care fac lucrările la timp. Cei care s-au întors în țară din cauza pandemiei de coronovirus nu vor să lucrez în fermele românești.

„Nu a venit nimeni să ceară de lucru. Nu știu ce se întâmplă când pleacă, cred că le spală cineva creierele și devin foarte visători. Vin de-acolo deși știm bine cum lucrează, cât câștigă, în ce condiții lucrează și vin cu tot felul de SF uri și îi mobilizează și pe alții care, când ajung acolo își blesteamă și zilele. Aici dacă ar veni la lucru poate ne-am mai dezvolta și noi activitățile. Nu e vorba de salarizare că nu s-a pus niciodată problema salarizării, dar nu ai cui da banii. Eu sunt dispus să plătesc o dată și jumătate ca afară dar să îmi muncească volumul de acolo. Dacă lucra la mine îi rămîneau banii de două cât îi rămîn afară. E chestia și de mentalitate. S-a chinuit pe acolo, de multe ori au avut roluri de sclavi”, spune femierul din județul Bacău.

Baciu recunoaște că nu a apelat niciodată la stat și că a căutat singur, soluții, pentru a-și face treaba în fermă. 

„Eu mai am o afacere și de vreo 10 ani de zile sunt într-o căutare continuu. În primul rând te întreabă de salariu. Am avut tineri ingineri care au stat până au luat primul salariu. Acum acei ingineri care au trecut pe la mine poate sunt vajnici culegători de căpșuni pe undeva. Asta e!”, adaugă Laurențiu Baciu.

Agro TV prin intermediul acestui proiect strînge ideile, propunerile fermierilor și le dă mai departe, decidenților. Acest articol reprezintă încă o informație pe care cititorii trebuie să o dețină. Emisiunea  „Agricultura, o șansă pentru România”  este o inițiativă a Asociației pentru Sprijinirea Dezvoltării Agriculturii, inițiativă susținută de Agro TV, Profit TV și Look Pus. ALĂTURĂ-TE  ACESTUI  PROIECT! Mai multe informații pe asdar.ro.

Autor: Daria Diaconiuc