28 octombrie 2021 - 21:01

Fermele de vaci din România, de 30 de ori mai neproductive decât cele din Ungaria

România, din nou în topul rușinii. Producția de lapte per hectar de teren arabil în țara noastră este de 0,04 litri/hectar, în timp ce țările învecinate sunt de 30 de ori mai productive. Statisticile au fost prezentate de fermierul Nicușor Șerban în emisiunea ”Agricultura la Raport”, în contextul în care crescătorii de vaci sunt extrem de nemulțumiți de decizia Ministerului Agriculturii de a păstra plafonul de 250 de vaci pentru plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ)

”Haideți să plecăm de la niște realități. Astăzi, media producției de lapte în Europa pe lactație standard 305 zile este de 7500 litri/cap de animal. În România, media este 3000 litri, deci suntem la sub jumătatea mediei din Europa. Mai mult, încărcătura de lapte pe hectarul de teren agricol în România este de 0,04 litri/hectar. Comparativ, în Olanda este de 6,17 litri/hectar, iar lângă noi, în Ungaria sau Polonia, aproximativ 1 litru/hectar. Deci față de vecinii noștri, ca productivitate de lapte pe hectarul de teren arabil, suntem de 25-30 de ori mai neproductivi”, a precizat Nicușor Șerban.

Crescătorul de bovine susține că, în acest context, fermierii din România nu au cum să fie competitivi cu cei din celelalte țări din Uniunea Europeană, mai ales ținând cont de faptul că marii fermieri de acolo primesc subvenții de 850 euro/cap de vacă, în timp ce crescătorii de vaci din România nu primesc nici măcar 200 euro.

”Luând în calcul aceste realități, constatăm că dacă politica agricolă și politica vacii în România continuă în această direcție în care a fost în acești ultimi 7 ani, avem toate șansele ca România să importe în continuare lapte materie primă și produse procesate din lapte din toate țările Uniunii Europene. E clar, suntem pe o piață comună, o piață concurențială, în care nu avem ce căuta dacă nu suntem competitivi. Atât timp cât fermierul veci din Ungaria primește o subvenție de aproximativ 850 euro/cap de vacă, iar eu primesc 180 euro/cap de vacă, cum pot să fiu competitiv”, a explicat Nicușor Șerban.

Fermierul a făcut referire și la data istorică aberantă pentru plata subvențiilor pentru crescătorii de vaci. În opinia sa, este ridicol ca un fermier care nu mai are astăzi nicio bovină în fermă și nu mai produce nici un gram de lapte să primească în continuare banii pentru vacile și producțiile din 2013.

”O fermă care a avut 100 de vaci în 2013 și are și acum 100 de vaci, a primit 530 euro/cap în fiecare an. O fermă care a avut 500 de capete în 2013, dar a investit și s-a dezvoltat, primește 180 euro/cap, deci de trei ori mai puțin. Vindem pe aceeași piață, ne ducem către aceleași fabrici de lapte; ele caută să ia laptele de unde pot să-l ia mai ieftin, iar de la mine nu pot să-ș ia.

La ANT 8, schema pentru vaca de carne, în România sunt 22.000 de ferme cu 176.000 de capete care la momentul de față nu mai au nici măcar un cap de bovină, dar au primit și pe 2019 și pe 2020 ANT. Sunt bani risipiți. Am propus formula încât cel puțin cei care nu mai au nicio bovină în exploatație să fie scoși de la plată. Nu mai vorbim de cei care au avut 100 de capete în 2013 și acum mai au 10. Același lucru se întâmplă și la ANT 7, pentru vaca de lapte. Sunt fermieri care nu mai au nicio bovină în curte, au cod de exploatație, nu mai produc niciun litru de lapte, dar primesc subvenție ANT pentru laptele produs în 2013”, a mai precizat Nicușor Șerban.

Reamintim faptul că asociațiile profesionale și crescătorii de vaci din România sunt extrem de mulțumiți de decizia MADR de a păstra plafonul de 250 de vaci pentru plata sprijinului cuplat zootehnic, după ce în urmă cu câteva zile conveniseră ca acest plafon să fie eliminat. Mai multe detalii AICI.