27 octombrie 2021 - 10:57

Ferme de SUTE de vaci, intrate în faliment! ”Au vândut tot, e GENOCID social”

Anul 2020 va intra în istorie ca unul dintre cei mai grei ani pentru sectorul agricol românesc. Toate segmentele agriculturii, de la vegetal până la zootehnic, au fost lovite de probleme precum seceta sau pandemia. În acest context, multe ferme din țară au intrat în faliment, pentru că datoriile s-au adunat și nu au mai avut cum să meargă mai departe.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ștefan Muscă, fermier din județul Giurgiu, a vorbit despre greutățile prin care a trecut în 2020 și care se răsfrâng încă asupra sectorului. Potrivit lui, crescătorii de vaci din cooperativa sa nu și-au mai primit banii de la procesator din luna iulie.

”La această oră, banii pe lapte sunt neluați din luna iulie. Din cauza cui? Din cauza Guvernului României, nu din cauza managementului prost a celui care a condus fabrica de lapte. Pentru că omul a cumpărat, a investit milioane ca să dea ”cornul și laptele”, dar a venit pandemia și a rămas cu ele pe stoc. I s-au întrerupt comenzile la supermarket. Primea banii la 60 de zile, acum l-a chemat și i-a dat banii la 120 de zile. A trebuit să dea oamenii afară. Cum să-mi mai dea mie banii? Laptele pe care l-am dat eu s-a dus la spital la Ploiești și în penitenciare, iar statul n-a mai livrat banii și m-a falimentat”, a precizat fermierul.

Ștefan Muscă ne-a mărturisit că are prieteni fermieri, care dețineau ferme de sute de vaci, care au fost nevoiți să vândă tot, în contextul în care aceasta era singura lor sursă de venit. Astfel, s-ar putea să nu mai aibă cu cine se construiască noua făbricuță de procesare pe care o avea în plan cu colegii de cooperativă.

”Sunt fermieri, prieteni de-ai mei, cu ferme de 450 de vaci, care au vândut tot pe bani de nimic. Nu mai au nimic. Era singura sursă de venit a lor. Asta înseamnă genocid social. Asta-i țara românească! Urma să facem pe cooperativă un punct de procesare, să vedem cu cine îl mai fac”, a mai spus fermierul giurgiuvean.