Britanicii de la Financial Times au prezentat, ieri, povestea indianului Krishan George care din consultant financiar a ajuns să se ocupe de o fermă de lângă Cața, acesta fiind dat exemplu pentru dezvoltarea ecoturismului în Transilvania.
În 2006, în timpul unei excursii în județul Brașov, a descoperit fostul IAS al comunei, iar după ce un prieten i-a spus că proprietatea este de vânzare a făcut o ofertă. A aflat că odată cu ferma a cumpărat și 150 de hectare de teren agricol. A plecat spre București, iar când a revenit, susțin jurnaliștii britanici, a descoperit că toate clădirile au rămas la stadiul de structură – dispăruseră și podelele de lemn, și pereții, și cablurile electrice.
Apoi a început reconstrucția în ceea ce astăzi se numește „Ferma Indianului Transylvania”, din dorința de a sublinia că ferma există cu adevărat în cea mai frumoasă regiune a României.
„Cred că oaspeții caută ceva interactiv și aș vrea să fac ceva în care pot contribui și acest lucru pare să se întâmple organic”, spune George Krishan, citat de Financial Times.
Face parte dintr-o nouă generație de operatori ecologici din țară care doresc să redefinească experiența vizitatorilor din Transilvania. În loc să fie spectatori pasivi care speră să găsească o sălbăticie mitică ruptă din romanul Dracula al lui Bram Stroker, acești antreprenori vor să ajute în mod activ să conserve patrimoniul regiunii.
Este o cultură despre care George crede că este amenințată de agricultura industrializată și de populația tânără care abandonează comunitățile rurale. „Fermierul mic este împins într-un sistem prin care furnizează legumele sau carnea în procesul industrial”. Este îngrijorat de faptul piața producătorilor locali nu este viabilă din punct de vedere economic fără subvenții.(Integral pe bizbrasov.ro)