22 octombrie 2021 - 20:08

Ferma de nurci de la Șercaia va avea o capacitate de 50.000 de exemplare pe an

MINOLTA DIGITAL CAMERAOlandezii de la Mink Farm Invest au anunțat în urmă cu doi ani că intenționează să investească 12,5 milioane de euro în construcția unei ferme în comuna Șercaia, județul Brașov. Aceasta ar urma să se întindă pe o suprafață de zece hectare.

Compania, fondată de Samuel Nieuwenhuis, un fermier cu 20 de ani de experiență în creșterea nurcilor, nu a finalizat încă investițiile, deși ferma a fost deschisă la începutul acestui an. Potrivit informațiilor din solicitările de avize necesare pentru realizarea unui un depozit frigorific, destinat congelării blănurilor rezultate în urma sacrificării nurcilor, reiese că ferma din Șercaia va avea o capacitate de creștere de 50.000 de nurci anual. Suprafața fermei va fi de zece hectare.

Nieuwenhuis a fondat ferme de nurci în Polonia, Turcia, Bulgaria și statele baltice. După investiția de la Șercaia, Mink Farm Invest a obținut un teren și la Feldioara, pentru o nouă fermă. Cum suprafața și capacitatea vor fi aceleași ca și la Șercaia, se poate spune că în următorii doi ani Brașovul va putea livra în fiecare an 100.000 de blănuri de nurcă companiilor care produc haine de lux.

Afacerile lui Nieuwenhuis au crescut de peste zece ori în opt ani, ajungând de la o capacitate de creștere de 5.000 de nurci l în 2005 la 120.000 de nurci în 2013.

Olandezii au luat decizia de a se orienta către România după ce în 2012 parlamentarii olandezi au decis să înăsprească legislaţia privind exploatarea acestor animale şi interzicerea treptată a acestor ferme în Olanda, urmând ca acestea să devină ilegale din 2024.

Blana de nurcă face parte din produsele de lux în industria hainelor de blană naturală. Pe lângă culorile clasice de negru, alb, maro sau cu pete, cele mai sofisticate haine se fac din nurcile de culoare argintie şi indigo. Producătorii de haine spun că cea mai populară blană este cea de nurcă. Este cea mai permisivă din punct de vedere modelistic. Poate fi prelucrată în variate feluri, se poate epila, tunde scurt, se poate modela cu laserul şi este cea mai rezistentă la uzură. Pentru o haină lungă de nurcă sunt folosite blănurile de la aproximativ 55 de nurci. O haină din blană de nurcă poate costa între câteva sute şi câteva mii de euro.

La nivel mondial, afacerile cu blănuri au fost apreciate la 14 miliarde de dolari în 2010, urcând de la 8,2 miliarde cât erau estimate în 2000, potrivit Federaţiei Internaţionale a Comerţului cu Blănuri. (Sursa: bizbrasov.ro)

  1. In calitate de fost crescator de animale de blana ,ma bucur ca dua multi ani in Romania ,reavie fermele de animale de blana.Mi-as dori sa ot lucra intr-o asemenea ferma de renume international si cu o vasta exerienta.Locuiesc aroae de Sercaia.

Comments are closed.