FENOMEN ÎNGRIJORĂTOR: Țările bogate cumpără restul lumii hectar cu hectar

68

Suprafața totală de teren cumpărată de străini la nivel global în ultimii 10 ani depășește 2 mil. de kilometri pătrați, adică aproape de 10 ori suprafața României, potrivit unui raport al mai multor centre de cercetare.
Potrivit ziarului britanic Guardian, raportul dezvăluie implicarea în tranzacțiile transnaționale cu terenuri a guvernelor statelor bogate dar și a marilor corporații publice și private. S-ar părea că terenurile, în special cele agricole, au devenit una dintre cele mai căutate achiziții. Iar explicația rezidă în creșterea rapidă a cererii mondiale pentru apă, alimente și energie.

În cursa pentru ”ocuparea” lumii se află atât statele net importatoare de alimente cât și economiile energente care vânează terenurile ieftine din țările sărace, arată raportul Land Matrix. Cel mai adesea aceste tranzacții se fac în secret, prin companii paravan și cu sprijinul autorităților corupte din țările sărace. În continuare un top al țărilor cele mai active în acest domeniu și câteva din tranzacțiile cele mai mari realizate în doar ultimii 10 ani.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult