Femeile care lucrează în domeniul agricol, atât în țările dezvoltate, cât și în cele aflate în curs de dezvoltare, spun că discriminarea sexuală atât de răspândită persistă punând piedici în calea abilităților acestora de a contribui la procesul de hrănire a lumii, potrivit unui nou studiu realizat de Corteva AgriscienceTM, Divizia de Agricultură a DowDuPont.
Studiul a fost realizat pentru a fi prezentat astăzi cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor care lucrează în mediul rural. Corteva Agriscience a comandat acest studiu pentru 17 țări pentru a sublinia importanța femeilor în domeniul agricol și pentru a identifica barierele care stau în calea unei implicări depline și de succes a acestora. Studiul a implicat 4.160 de respondenți din țări dezvoltate și în curs de dezvoltare de pe cinci continente.
„Am realizat acest studiu pentru a înțelege statutul actual a femeilor fermier din întreaga lume – de la ferme mari din economiile cele mai avansate, la ferme mici, de subzistență din țări în curs de dezvoltare – și pentru a crea o bază de la care să putem evalua progresul viitor”, declară Krysta Harden, Vice-Președinte External Affairs și Chief Sustainability Officer în cadrul Corteva Agriscience.
IDENTIFICAREA BARIERELOR DIN CALEA SUCCESULUI
Rezultatele studiului arată că, deși femeile sunt foarte încântate să lucreze în acest domeniu, ele simt o discriminare de gen destul de răspândită care variază de la 78% în India până la 52% în SUA. Doar jumătate dintre femei spun că au la fel de mult succes ca bărbații cu aceleași aptitudini, 42% afirmă că beneficiază de aceleași șanse ca omologii lor bărbații și 38% spun că sunt împuternicite să ia decizii privind modul în care sunt utilizate fondurile în ferme și agricultură.
Aproape 40% dintre respondenți spun că au venituri mai mici decât bărbații și un acces mai limitat la surse de finanțare. Un loc important în lista preocupărilor acestora îl deține stabilitatea financiară, bunăstarea familiilor lor și echilibrul dintre viața profesională și cea privată.
Multe femei afirmă că au nevoie de mai multă instruire pentru a profita de avantajele tehnologice din domeniul agricol, esențiale pentru succesul financiar și pentru gestionarea mediului. Dorința de instruire este una dintre cele mai citate nevoi, fiind văzută ca o soluție pentru îndepărtarea obstacolelor în domeniul egalității de șanse. Ponderea celor care au menționat această nevoie a depășit în mod semnificativ pragul de 50% în toate cele 17 țări, pe primele locuri aflându-se Brazilia, Nigeria, Kenya, Mexic și Africa de Sud.
ÎNDEPĂRTAREA OBSTACOLELOR
Majoritatea femeilor au identificat un progres în ceea ce privește egalitatea de șanse, dar 72% cred că va mai fi nevoie între unul până la trei decenii sau chiar mai mult pentru a ajunge cu adevărat la un tratament egal. Respondenții au identificat cinci acțiuni majore care pot îndepărta obstacolele din calea egalității de gen.
-
- Mai multă instruire în domeniul tehnologic (menționată de 80% dintre respondenți)
- Mai multă educație academică (menționată de 79%)
- Mai mult sprijin – legal și de altă natură – pentru a le ajuta pe femeile din domeniul agricol care sunt discriminate (menționată de 76%)
- Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la succesul înregistrat de femeile care lucrează în agricultură (menționată de 75%)
- Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la discriminarea din agricultură (menționată de 74%)
„Deși știm că femeile reprezintă aproape jumătate din numărul total al fermierilor din întreaga lume, acest studiu validează faptul că sunt greutăți care persistă și țin pe loc nu doar pe aceste femei, ci și persoanele care depind de ele: familiile acestora, comunitățile din care fac parte și societatea în ansamblu. Identificarea existenței acestor greutăți este un prim pas în îndepărtarea obstacolelor întâlnite de femeile fermier din mediul rural în calea atingerii întregului lor potențial”, afirmă Harden.
În Europa, 68% dintre femeile fermier cred că discriminarea de gen este o problemă în domeniul agricol, chiar dacă există o tendință de îmbunătățire a lucrurilor în sensul că discriminarea este mult mai redusă față de acum zece ani. 67% dintre femeile europene active în agricultură participante la acest studiu cred că domeniul cel mai important care poate contribui la îndepărtarea obstacolelor din calea egalității de gen este creșterea gradului de conștientizare a publicului privind existența discriminării de gen în agricultură. „Corteva Agriscience are un rol important în accelerarea acestui proces, ne gândim deja la pași suplimentari care includ cercetări viitoare, acțiuni directe, parteneriate cu autorități, organizații non-guvernamentale și alte grupuri pentru îndepărtarea barierelor din calea unei egalități complete”, declară Clara Serrano, șef marketing pentru Europa în cadrul Corteva Agriscience.
DESPRE STUDIU
- Realizat în intervalul august – septembrie 2018.
- Aproximativ 4.160 de respondenți din 17 țări din Asia Pacific (24%), America de Nord (21%), America Latină (21%), Europa (19%) și Africa (15%).
- Cele mai multe dintre femeile intervievate lucrează în domeniul producției vegetale, în timp ce altele sunt implicate într-o varietate de alte acțiuni din domeniul agricol.
- Fermele variază ca mărime pornind de la ferme mici de subzistență către companii mari cu peste 300 de angajați.
- Rolul jucat de aceste femei în fermă variază de la proprietari, administratori și până la muncitoare.
- Vârsta medie a respondenților a fost de 34 de ani.
Țările incluse în acest studiu: Asia Pacific – China, India, Indonezia și Australia; Amercia de Nord – S.U.A., Canada; America Latină – Brazilia, Mexic, Argentina; Europa – Franța, Germania, Italia, Spania, Regatul Unit; AFRICA – Kenya, Nigeria, Africa de Sud