Femeile din comunităţile rurale din Moldova sunt reprezentate la egalitate cu bărbaţii doar în domeniul agricol

Femeile din comunităţile rurale din Moldova sunt reprezentate la egalitate cu bărbaţii doar în domeniul agricol, a declarat , vineri, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, Aurelia Bondari, la Forumul Femeilor Lidere din Comunităţile Rurale, scrie infotag.md.  Potrivit sursei,  Bondari a spus că deşi peste un milion de femei din Moldova trăiesc în localităţile rurale, acestea sunt foarte puţin reprezentate în organele de conducere sau în procesul decizional. 

„Femeile sunt prea puţin reprezentate în sfere de influenţă, precum politică, business-ul sau funcţii de conducere importante, din cauza mentalităţii. Încă din timpul URSS se spunea că femeia nu poate fi lider, ci doar soţie, mamă sau casnică. Trebuie să schimbăm acest lucru pentru că în prezent sunt multe femei care au demonstrat că sunt capabile să conducă şi să contribuie la creşterea economică a ţării. Forumul are ca scop să creeze vizibilitatea activităţii femeilor lidere din comunităţile rurale şi să faciliteze diseminarea bunelor practici în domenii precum educaţie, administraţie publică, sănătate, societate civilă, politic sau guvernare”, a specificat Bondari.

 Directoarea Programului Egalitate şi Participare Civică din cadrul Fundaţiei Soros – Moldova, Elena Leşan a spus că deşi în ultimul timp se discută mult despre egalitate de gen, ajutoare sociale s-au politici anti-discriminare, care să apere femeile, totuşi accentul trebuie pus pe faptul că femeile nu reprezintă un grup minoritar, ci o componentă de bază a societăţii. „În prezent femeile contribuie în mod semnificativ la economia, educaţia sau prestarea serviciilor sociale ale statului. De aceea femeile trebuie promovate şi să aibă acelaşi statul ca şi bărbaţii”, a subliniat  Leşan, citat de Agenţia „INFOTAG”.

 Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a subliniat că instituţia pe care o conduce este reprezentată în proporţie de 70% din femei şi a precizat că majoritatea reformelor în agricultură aparţin femeilor. „Avem multe întreprinderi agricole conduse de femei. Anume acele întreprinderi au înregistrat progrese şi contribuie la asigurarea securităţii alimentare şi a surselor de venit la buget”, a spus Bumacov, specifică sursa.
La forum au participat circa 100 de femei. Acesta a fost organizat de către Fundaţia Soros-Moldova în parteneriat cu Federaţia AGROinform, cu susţinerea financiară a Guvernului Suediei.

 

Sursa: http://epresa.md/stirile-zilei/femeile-din-comunitatile-rurale-din-moldova-sunt-reprezentate-la-egalitate-cu-barbatii-doar-in-domeniul-agricol#

Citește și

Comentariile sunt închise