Februarie: Ce lucrări se fac în culturile mari

44

Sprouting Winter Wheat in shingly Bavarian Soil

În fermele agricole, în februarie încep pregătirile pentru Campania de primăvară. Totul depinde de condiţiile meteorologice din această lună dar şe de prognozele climatice elaborate de Institutul de Meteorologie.
În linii mari, în luna februarie se pot face lucrările menţionate mai jos:
CONTINUAREA LUCRĂRILOR DE ARAT
În fermele  în care această lucrare nu s-a încheiat este bine ca fermierul în ferestrele iernii, acolo unde condiţiile o permit, să continuie desfăşurarea acestei lucrări, chiar dacă aceasta nu se realizează în condiţiile cele mai optime. Este ştiut faptul că în comparaţie cu arătura executată în primăvară , o arătură făcută în ferestrele iernii ,peste care este posibil să mai treacă un îngheţ, este de preferat şi mai bună din punct de vedere calitativ.
PREGĂTIREA UTILAJELOR PENTRU CAMPANIA DE PRIMĂVARĂ
De cele mai multe ori, luna februarie corespunde şi cu verificarea utilajelor cese vor folosi în prima urgenţă.Se verifică în primul rând discurile, combinatoarele, maşinile de împrăştiat îngrăşăminte chimice, maşinile de erbicidat şi semănătorile.
Se schimbă pinioanele uzate, cuţitele,talerele discului, tuburile, curelele, angrenajele cu mai mult de 60-70% uzură.
APROVIZIONAREA CU ÎNGRĂŞĂMINTE CHIMICE
In această perioadă cei mai mulţi fermieri îşi asigură şi stocul de îngrăşăminte chimice pentru campania de fertilizare de primăvară. În special se face aprovizionarea cu îngrăşăminte chimice pe bază de azot, iar pentru porumb şi floarea –soarelui se face aprovizionarea cu îngrăşăminte chimice complexe.

APROVIZIONAREA CU SEMINŢE NECESARE PENTRU URGENŢA ÎNTÂI
În mod normal, în cadrul unui asolament corespunzător orice fermier are în vedere şi utilizarea unor plante care se seamănă în prima urgenţă. Pentru aceste plante, cum ar fi :mazăre, rapiţă de primăvară,orzoaică de primăvară, aprovizionarea cu seminţe se realizează de cele mai multe ori din februarie.
PRIMELE LUCRĂRI ÎN CÂMP
Pe lângă măsurile de mai sus , în funcţie de evoluţia factorilor climatici, se pot realiza şi primele lucrări de câmp.
FERTILIZAREA culturilor de grâu , orz, orzoaică şi rapiţă de toamnă. În lucrările mai vechi de specialitate se recomandă ca fertilizarea pe bază de azot să se efectuieze în ferestrele iernii, cît mai devreme posibil. Se recomandă ca fertilizarea de primăvară să se efectuieze după ce plantele au pornit în vegetaţie. Raţionamentul recomandării vine din faptul că în felul acesta îngrăşământul rămâne în stratul zonei active a rădăcinilor şi este utilizat de palntă.
Dacă ne referim strict la cultura de RAPIŢĂ , recomandările noastre sunt în felul următor:
– Când doza de azot care se aplică în vegetaţie este mai mare de 100 kg subsatnţă activă/ha se recomandă aplicarea fracţionată a acesteia.
– Primăvara devreme , la pornirea în vegetaţie, se plică o doză de 50 kg de subsatnţă activă de azot/ha , iar la sfârşit de martie sau început de aprilie( înainte de butonizare) se recomandă aplicarea fracţiei rămase.
Dacă ne referim la cultura GRÂULUI , îngrăşămintele cu azot vor fi aplicate , în principal, în două faze, astfel: 40-60kg.N/ha primăvara devreme când plantele de grâu îşi reiau ciclul de vegetaţie, iar restul dozei de aproximativ 30-60 kg azot/ha se poate aplica la apariţia primului nod al tulpinii.
Sigur dozele de îngrăşăminte variază de la o cultură la alta dar, obiectivul nostru principal trbuie să fie asigurat de o fertilizare raţională, fără pierderi de produs în sol şi cu efecte maxime în producţia obţinută.
Doza variază în funcţie de tipul de sol , de conţinutul în azot al solului, de îngrăşămintele aplicate în toamnă la înfiinţarea culturii, de producţia planificată şi nu în ultimul rând de potenţialul financiar al fermierului, după cum spun specialiştii din Camera Agricolă Botşani.

Citește și
3 Comentarii
  1. […] din această lună dar şe de prognozele climatice elaborate de Institutul de Meteorologie, scrie agro-tv.ro În linii mari, în luna februarie se pot face lucrările menţionate mai jos: CONTINUAREA […]

  2. […] din această lună dar şe de prognozele climatice elaborate de Institutul de Meteorologie, scrie agro-tv.roÎn linii mari, în luna februarie se pot face lucrările menţionate mai jos:CONTINUAREA […]

Cmentariile sunt închise