15 aprilie 2021 - 11:42

FARMACIA VERDE – Salcia, un leac impotriva virusurilor

Simbol al nemuririi și purității, salcia a fost folosită încă din timpuri străvechi în numeroase practici terapeutice. De-a lungul timpului, calitățile ei au fost recunoscute de către oamenii de știință, astăzi fiind folosită pentru tratarea sau ameliorarea mai multor afecțiuni. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, inginerul horticol Petre Biolan ne aduce la cunoștință câteva dintre proprietățile acestei plante, un important remediu în lupta contra virusurilor

Amentii au fitoextrogeni asemănători hormonilor femeiesti ; sunt utili atât tinerelor cu dureri premenstruale cât mai ales doamnelor la menopauza. In magazinele naturiste există gemoderivate. Se poate face infuzie din o lingură la cană se beau doua cani pe zi.

Coaja de salcie conține foarte multe substanțe utile printre care SALICINA între 4 -8 la sută. Decoctul din o lingura la cană este util în reumatism , stări febrile, dureri ovariene ,hemoragii , insomnii. Previne infarctul miocardic mai ales la bărbații de peste 50 de ani.

Frunzele sunt utile contra frigurilor.

Mugurii ajută la formarea imobilelor roșii în tulburări nervoase de origine sexuală.Sunt produse gemoderivate în mag.naturiste.

Salcia, fiind o adevărată aspirină, putem să o folosim extern în boli mai ales reumatice.

Cea mai căutată este salcia albă. Pot fi utilizate și alte specii de salcie, dar se va evita răchita. Ca să fie eficientă, scoarța trebuie să conțină cel puțin unu la sută derivați de acid salicilic. De la salcie sunt folosite atât ramurile tinere, cât și frunzele sau florile (mâțișorii). Au efecte tonice, astringente, antitermice şi antireumatice. În acelaşi timp, infuzia, tinctura şi decoctul, preparate din scoarţă de salcie, calmează durerile cauzate de crizele biliare, dar şi starea de agitaţie provocată de abstinenţă în cazul alcoolicilor.