4 decembrie 2021 - 07:16

FARMACIA VERDE – IARBA MARE, REMEDIU IMPORTANT PENTRU AFECTIUNI ALE CAILOR RESPIRATORII

Planta ierboasa, perena, viguroasa poate atinge inaltimea de doi metri. Traieste in zonele de deal si munte, in zone mai umede, de-a lungul paraielor, la marginea padurilor. Este din aceeasi familie cu floarea-soarelui, asemanandu-se intr-un fel. Daca mergem, incepand cu luna iulie, cu trenul la Predeal, vom vedea palcuri – palcuri de Iarba mare.
De la Iarba mare se recolteaza radacinile cu cazmaua; se spala foarte rapid, se indeparteaza partile seci, se despica radacinile mai groase si se pun la uscat (se pot usca si la soare, cu grija sa nu le prinda ploaia).
Principii active
In radacina de Iarba mare se gaseste o mare cantitate de inulina, substante amare, substantele antibiotice stigmasterina, fridelina etc.
Recomandari pentru folosirea radacinilor de Iarba mare
Intern: S-a constatat ca preparatele de Iarba mare inhiba dezvoltarea bacilului Koch, sunt utile in tuse, in bronsite, coleretic-colagog, in afectiuni renale mai ales cele infectioase, in guta, reumatism, artrite, hiperexcitabilitate, hipoaciditate, insomnii , sedative, depurative.
Extern: Rani cu ulceratii, intarirea parului, etc.
Administrare
Intern: se face decoct din o lingura la cana, care se bea pe parcursul zilei.
Tinctura din zece grame radacini la o suta ml alcool de 60 grade; dupa zece zile de lasat la macerat, se pot lua in putina apa cate 15 picaturi de trei ori pe zi, ultima inainte de culcare.
Extern: decoct dublu; se spala pe cap, se pun comprese.
ATENTIE! Sa nu se depaseasca doza deoarece se poate ajunge si la paralizie bulbo-medulara.
Ing. Petre Biolan