11 August 2022 - 20:18

Fără fonduri europene pentru investiții în pomicultură în 2021-2022

Submăsura 4.1a – investiții în exploatații pomicole, tăiată de pe lista măsurilor care primesc finanțare din fonduri europene în perioada de tranziție 2021-2022! Potrivit consultanților prezenți în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, în ciuda discuțiilor care au avut loc la începutul anului, nu s-a materializat nimic în privința submăsurii 4.1a.

”Așa cum am mai spus, este omis din calendar și încă nici ghidul consultativ nu a fost lansat pentru investițiile în exploatații pomicole, care eu zic că este o submăsură foarte așteptată de sectorul pomicol, și așa greu încercat de câțiva ani încoace. Sincer chiar nu pot să înțeleg de ce a fost omisă. Nu există ghid consultativ lansat; au fost discuții cândva, pe la începutul anului, au circulat și niște forme de criterii de selecție, dar nu s-a materializat nimic”, a precizat Marian Vișu-Iliescu pentru AGRO TV.

Deși fermierii spun că finanțarea pomiculturii este o urgență, se pare că din cele 3,2 miliarde de euro din fonduri europene pe care România le are la dispoziție în perioada 2021-2022, nu s-au găsit sume pentru investiții în exploatațiile pomicole.

”Comisiile din Ministerul Agriculturii ar trebui să compare suprafața cu exploatații pomicole din 1990, ce aveam atunci cu ce avem astăzi. Cred că devine o urgență națională finanțarea pomiculturii. Se pare că nu se ocupă nimeni. Nu este pe ramura mea, eu sunt pe legume, unde s-au tot alocat de-a lungul timpului, dar inechitatea este foarte mare referitor la pomicultură. Acest sector chiar nu a fost finanțat”, a subliniat consultantul Valentin Ene.

Consultanții au mai vorbit și despre necesitatea înființării unor departamente specializate în cadrul Ministerului Agriculturii, care să fie mai aplecate către soluționarea problemelor din fiecare sector al agriculturii românești.

”Înainte, în minister, erau departamente pe fiecare ramură. Acum am creat un departament de politici agricole și am băgat acolo totul la grămadă. Nu poți să compari. E adevărat, trebuia un departament care să le coordoneze pe celelalte de ramură, dar trebuia să ai un departament de horticultură, cum era înainte. Îmi aduc aminte că erau niște oameni, am lucrat cu ei în perioada 2001-2008 în minister, chiar puteai să îi asculți ore întregi, pentru că știau meserie și știau despre ce este vorba în pomicultura românească”, a mai spus Marian Vișu-Iliescu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole