19 octombrie 2021 - 17:18

FAO: Prețul alimentelor continuă să scadă în 2016

alimenteIndicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a scăzut și în luna ianuarie 2016, în urma diminuării prețurilor la toate produsele alimentare, în special la zahăr și lactate, a anunțat, joi, FAO, informează Reuters.

FAO publică, lunar, propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna ianuarie 2016, acest indice a atins o valoare medie de 150,4 puncte, în scădere față de valoarea revizuită de 153,4 puncte înregistrată în luna decembrie 2015, ceea ce reprezintă cea mai scăzută valoare înregistrată după luna aprilie 2009.

Scăderea cu 1,9% înregistrată de indicele prețurilor produselor alimentare în prima lună a acestui an vine după ce pe parcursul anului 2015 prețurile la alimente au înregistrat un declin de aproape 19%, acesta fiind de altfel al patrulea an consecutiv de scădere a prețurilor la alimente, pe fondul ofertelor abundente și al încetinirii economiei mondiale.

FAO a subliniat că scăderea prețurilor la alimente din luna ianuarie s-a datorat în principal unei contracții cu 4,1% a prețurilor la zahăr, prima scădere din ultimele patru luni, pe fondul îmbunătățirii condițiilor pentru recolta de trestie de zahăr din Brazilia cel mai mare producător și exportator mondial. De asemenea, prețul produselor lactate a scăzut cu 3%, ca urmare a ofertelor abundente atât în Uniunea Europeană cât și în Noua Zeelandă, cumulată cu o cerere mondială scăzută.

Referindu-se la perspectivele pentru 2016, FAO a informat că evoluțiile meteo asociate cu fenomenul El Nino trimit ‘semnale mixte’ cu privire la perspectivele preliminare privind recoltele de cereale, în special în emisfera sudică. Potrivit FAO, este posibilă o reducere cu 25% a producției de grâu în Africa de Sud. Condițiile pentru producția de grâu sunt mai favorabile în Rusia și Uniunea Europeană, însă însămânțările de toamnă au scăzut în SUA și Ucraina. (Sursa: AGERPRES)