FAO cere statelor să se pregătescă pentru volatilitatea preţurilor alimentare

7

alimentefisclDirectorul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), José Graziano da Silva, a sfătuit comunitatea internaţională să profite de perioada actuală de acalmie de pe piaţa produselor alimentare pentru a se pregăti pentru viitoarele turbulenţe şi să găsească soluţii durabile la instabilitatea preţurilor alimentare, informează AFP.

Cu ocazia deschiderii celei de a 40-a sesiuni a Comitetului pentru securitate alimentară mondială, Jose Graziano da Silva a recunoscut că reuniunea din acest an are loc într-o perioadă în care preţurile produselor alimentare înregistrează o relativă acalmie.

„Perspectiva pentru pieţele alimentare internaţionale pare mai calmă în acest an. Producţia de cereale şi-a revenit, iar nivelul ridicat al stocurilor ar trebui să aducă o mai mare stabilitate pe piaţă”, a apreciat directorul general al FAO.
Cu toate că preţurile s-au stabilizat, Jose Graziano da Silva a apreciat că nu trebuie scăzută vigilenţa.

„Preţurile internaţionale au scăzut dar sunt în continuare peste nivelurile istorice. Preţurile ar urma să rămână volatile în următorii ani”, a avertizat da Silva.

Potrivit FAO, familiile cu venituri scăzute trebuie să fie protejate prin întărirea programelor de protecţie socială, inclusiv prin transferul de fonduri către gospodăriile sărace şi sprijinirea producţiei agricole.

„Situaţia actuală oferă fermierilor o oportunitate pentru a reinvesti în agricultură”, a apreciat Jose Graziano da Silva, adăugând că este nevoie de politici ţintite pentru ca micii fermierii să poată profita de situaţia actuală.
Săptămâna trecută, FAO a dat publicităţii un raport potrivit căruia 842 milioane de persoane au suferit de foame cronică în perioada 2011-2013, în scădere cu 3% faţă de 868 milioane de persoane în 2010-2012. (Sursa: financiarul.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise