FAO avertizează în legătură cu riscul de penurie alimentară la nivel mondial

26

secetaddsProducția de alimente la nivel mondial trebuie să crească cu 60% până la mijlocul acestui secol, în caz contrar existând un risc grav de penurie alimentară care ar putea conduce la tulburări sociale și războaie civile, a avertizat luni Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în cadrul unei conferințe regionale privind siguranța alimentară ce se va desfășura timp de o săptămână la Ulan Bator, informează Reuters, citat de AGERPRES.

Cererea de alimente va crește rapid în următoarele câteva decenii în condițiile în care populația lumii va depăși 9 miliarde de oameni, iar persoanele bogate își îmbunătățesc dieta, consumând mai multe calorii, a estimat Hiroyuki Konuma, director general adjunct al FAO pentru zona Asia-Pacific.

Deși nevoia pentru o cantitate mai mare de alimente este în creștere, sumele alocate pentru cercetare în domeniul agriculturii sunt din ce în ce mai mici, ceea ce determină un număr mare de oameni de știință să își exprime îndoiala că producția de alimente poate face față cererii tot mai mari.

‘Dacă nu reușim să ne îndeplinim obiectivele și va apărea o penurie de alimente, atunci va exista un risc ridicat de tulburări sociale și politice, războaie civile și terorism, iar securitatea mondială în ansamblu ar putea fi afectată’, a mai spus Konuma.

Țările în curs de dezvoltare se confruntă cu cea mai mare provocare pentru că aici este nevoie de o creștere a culturilor cu 77%, a adăugat el.

În pofida progreselor înregistrate în combaterea foametei la nivel mondial, există în continuare 842 de milioane de persoane subnutrite, conform FAO, din care aproape două treimi trăiesc în Asia-Pacific. Dintre aceștia, unu din patru copii sub cinci ani este afectat din cauza malnutriției.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise