Făina albă şi zahărul rafinat, adevărate pericole pentru ficat

50

Făina albă, zahărul şi sarea în cantităţi mari şi mai ales E-urile sunt doar câteva dintre alimenetele rafinate, intens procesate care îţi pot afecta sistemul digestiv. Dr. Lareunţiu Luca, directorul Clinicii Puls, îţi explică den ce produse trebuie să te fereşti şi cum acţionează acestea asupra ficatului tău.
Produsele rafinate de tipul grâului sau trestiei de zahăr, deşi provin din surse naturale, pentru că sunt supuse unor procese tehnologice devin lipsite de valoare nutriţională.

Prin aceste procese, sunt extrase din sursa naturală doar anumite părţi (făina, zahărul), care, singure, nu doar că nu aduc nici un beneficiu organismului, dar îl mai şi suprasolicită şi îl îmbolnăvesc.

Zahărul. Alimentele grase aduc doar 20% din totalul colesterolului din organism. Restul de 80% este produs de ficat conform necesităţilor organismului. Atunci când  ficatul oboseşte sau este suprasolicitat prin consumul unor alimente rafinate, cum sunt cele bogate în zahăr, el produce colesterol în exces. O dietă bogată în zahăr rafinat creste nivelul colesterolului total şi „rău” (LDL) şi al trigliceridelor şi scade nivelul colesterolului „bun” (HDL). Pentru că procesul de rafinare elimina toţi nutrienţii naturali din zahăr, atunci când acesta pătrunde în organism prin alimentatie, organismul trebuie să apeleze la propriile resurse de nutrienţi pentru a-l metaboliza. Deficitul nutritiv pe care îl produce consumul de zahăr determină dereglări atât la nivel hepatic, cât şi la nivelul întregului organism.
Pentru a reduce nivelul colesterolului din trebuie să excluzi zahărul rafinat din dieta şi să apelezi la o cură de detoxifiere hepatică.
Atenţie! Zahărul rafinat se găseşte în pâine, cereale, maioneză, ketchup, sos de spaghete şi produse fast-food.

Făina albă. Prin procesare, cerealelor integrale, li se îndepărtează învelişul şi li se macină miezul, care nu mai conţine fibre, vitaminşsi compuşi fitochimici cu efecte benefice pentru organism. Astfel ia naştere făina albă. Lipsa fibrelor dintr-o dietă bogată în pâine albă sau paste făinoase duce la constipaţie. În acest caz, toxinele filtrate deja de ficat şi ajunse în colon nu sunt eliminate. Iar dacă stau prea mult timp aici, ele trec prin peretele intestinal şi ajung în sânge, iar de aici, înapoi în ficat.
Un alt dezavantaj al făinii albe este acela că toate pesticidele şi substanţele toxice în care a crescut grâul ajung în organism. Aici, pentru a fi neutralizate, toate substantele nocive trec prin ficat, care, din păcate, nu rămâne neafectat.
Atenţie! Pastele făinoase, pâinea albă şi produsele de patiserie conţin, de regulă, şi făină albă, şi zahăr, ambele nocive pentru ficat.

E-urile. Un prim efect nociv al E-urilor asupra ficatului este că necesită o suprasolicitare a acestuia pentru a face diferenţa între substanţele toxice şi cele nutritive. În plus, pentru că alimentele procesate nu conţin enzime, ficatul trebuie să apeleze la resursele sale pentru a le procesa, ceea ce îl oboseşte suplimentar.  Printre cele mai nocive E-uri pentru ficat este glutamatul monosodic (MSG), cel mai utilizat potenţiator artificial sau natural de aromă, obţinut din surse vegetale sau animale.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult