Factori majori de volatilitate pe piața porumbului (exclusiv)

Ultimul raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) a calmat spiritele în piața globală a porumbului, situație vizibilă și pe bursele principale din lume.

Potrivit unui document al CTF, raportul USDA este menit să mențină un echilibru în piață, în condițiile prezenței unor factori de dezechilibru și volatilitate, cum sunt cererea, oferta, weather market și schimbarea porumbului cu grâu în rețetele de furajare chinezești și braziliene.

„Indicațiile recoltei vechi sunt foarte ridicate. Ele variază până la nivelul de 240 euro/tonă pentru paritatea CPT Constanța. Avem deci un invers de recoltă de 35 euro în piața fizică, iar în în cotațiile
Euronext AUG21 vs. NOV21, inversul este setat la 50 euro: 261 vs. 210,75 euro/tonă.

„Indicațiile CBOT la închiderea de vineri, 11 iunie 2021, arătau un nivel de 629 c/bu pentru SEP21, conversia indicând 247,62 dolari/tonă. De altfel, calmul a cuprins și CBOT după publicarea raportului. Se dorește a menține un echilibru, în contextul în care factorii de piață precum cererea, oferta, weather market și schimbarea porumbului cu grâu în rețetele de furajare chinezești și braziliene vor fi factori de volatilitate extrem de potențați.

„Indicațiile porumbului în paritatea CPT Constanța depășesc deja nivelul prețului grâului de
panificație. Pentru livrare septembrie, indicația primară este de 205 euro/tonă, cu un cost de
carry pentru livrare luna noiembrie setat la 3 euro/tonă”, se menționează în documentul transmis în exclusivitate redacției noastre.

Stăm bine deocamdată la previziuni. Sau nu?

Cultura porumbului se dezvoltă sub auspicii foarte bune în România, cât și în țările vecine: Ungaria, Serbia și Bulgaria, scriu experții agribusiness CTF în raportul lor cel mai recent.

Chiar și așa, sursele noastre spun că probleme pe piața porumbului vor apărea până la urmă.

„Precipitațiile favorizează dezvoltarea culturii de porumb și astfel, prognozele de producție rămân actuale, precum au fost anunțate. În planul bursei Euronext, indicațiile porumbului nu au fost alterate în mod profund, astfel că modelul american s-a perpetuat și în planul european.

„«Houston, we have a problem». Folosim aceeași expresie celebră pentru a evidenția potențiala problemă care va apărea, cu siguranță, în subiectul porumb la nivel mondial. Problema porumbului există, este reală, dar informațiile despre ea ne sunt eliberate cu pipeta, în stilul caracteristic USDA.

„Acest mod de genera informațiile, în doze foarte mici, este modul de echilibru care dorește să evite excese din partea fondurilor de investiții, din partea vânzătorilor de marfă fizică și astfel cererea să survină în mod normal, iar corecția pozitivă a prețului să survină etapizat”, au conchis cei din CTF.

Producție de porumb înjumătățită în 2020

Recolta de porumb boabe a României a înregistrat în 2020 o contracție de aproximativ 45% din cauza secetei în 2020, totalizând 9,63 milioane de tone, comparativ cu recolta de peste 17,43 milioane de tone din 2019. Chiar și așa, a fost produsă o cantitate suficientă cât să acopere necesarul intern de porumb boabe estimat la 4,5 milioane de tone.

Suprafaţa însămânţată a fost de 2,61 milioane hectare, cu doar 63.000 de hectare sub cea din 2019, însă randamentul a coborât la 3.695 kg/ha, faţă de 6.508 kg/ha.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole