Expoziția “Bisericile Muzeului Țăranului”, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina

54

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAExpoziția de fotografie “Bisericile Muzeului Țăranului” se va deschide, vineri, de la ora 17,00, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din orașul Gura Humorului.

Potrivit Biroului de presă al Muzeului Național al Țăranului Român (MNȚR), transmis vineri, expoziția, care este organizată împreună cu Primăria Gura Humorului, conține imagini mai puțin cunoscute ale celor șase biserici din lemn care se află în custodia MNȚR.

Lucrare colectivă, adesea anonimă, bisericile din lemn sunt o reflectare a condițiilor socio-economice și istorice, o convingătoare demonstrație de continuitate a unei vieți spirituale de veche tradiție, un patrimoniu inestimabil pe plan național și universal. Acestea sunt documente de certa autenticitate, nu numai prin elementele înfățișării lor, ci și prin rolul pe care l-au îndeplinit în viața românilor, în special a transilvănenilor: tribuna națională, școala, așezământ de cultură și artă.

Datând din secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, pictura bisericilor de lemn aparținând zonei Aradului (Groșii Noi, Julita, Troas) și Hunedoarei (Lunca Moților, Bejan), care fac obiectul acestei expoziții, este o elocventă mărturie a măiestriei meșterilor țărani-zugravi.

Deși la origine ansamblul iconografic al acestor biserici a fost destul de bogat, astăzi se mai păstrează doar scene din Ciclul Cristologic — Cină, Judecată și Batjocorirea Mântuitorului, Drumul spre Golgota, Purtarea Crucii, Răstignirea, Plângerea Mântuitorului și Învierea. De asemenea, se păstrează în câteva medalioane, momente din Geneza, chipul Mariei cu Pruncul sau Maria Oranta încadrată de arhangheli și îngeri, chipuri de prooroci și mucenițe în decor de arcade, Arhanghelii Mihail și Gavriil înconjurați de cete îngerești.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 16 februarie, intrarea fiind liberă, mai informează sursa citată. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise