Exporturile Ungariei de lapte și lactate sunt în creștere

15

lapteuger

Producţia de lapte din Ungaria a crescut în prima jumătate a acestui an cu 15 procente. Vânzările pe plan local a produselor din lapte a crescut cu 8%, iar exporturile au crescut cu 120%. În acelaşi timp, importurile de lapte în ţara s-au redus cu 28%, informează Institutul de Cercetare Agricolă (AKI) din ţară.

Conform statisticilor, producţia de unt a crescut cu 6% în perioada vizată. Volumul exporturilor de unt a crescut cu 77%, iar volumul importurilor a scăzut cu 20%.

Preţul de achiziţie a laptelui la poarta fermei a crescut în Ungaria în prima jumătate a anului, la un nivel cu 21,5% peste cel înregistrat cu un an înainte. Preţurile lactatelor la poarta fabricii au crescut şi ele: preţul caşcavalului a crescut cu 33%, cel al untului cu 11,8%, iar cel al smantanei cu 13,3%. Preţurile de desfacere către populaţie s-au modificat în schimb în proporţii diferite: caşcavalul a devenit cu 17,8% mai scump pe rafturile magazinelor, în timp ce smântâna s-a scumpit cu 21, iar untul cu 25 procente. Laptele UHT cu conţinut de grăsime de 2,8% a devenit mai scump cu doar 2%, în ciuda creşterii preţului laptelui.
AKI se aşteaptă la menţinerea tendinţei de creştere a preţului laptelui la poarta fermei şi pentru a doua jumătate a acestui an. (Sursa: fabricadelapte.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise