Exporturile de vin sunt in crestere

Exporturile de vin au crescut cu peste 20 de procente in primele trei trimestre in anul 2016. Romania a exportat in primele noua luni ale anului trecut peste 9 mii de tone de vinuri din struguri proaspeti. Comparativ cu perioada similara din 2015, exporturile au crescut cu 22%.

struguri

In perioada ianuarie-septembrie, incasarile au totalizat putin peste 15 milioane de euro, fiind cu 35% mai mari fata de sumele obtinute in aceeasi perioada din 2015.

De cealalta parte, importurile de vin au depasit in perioada mentionata, de 3,5 ori exporturile, totalizand 35.358,1 tone, fiind in crestere si fata de cantitatile provenite de pe pietele externe in aceeasi perioada din 2015.

Valoare importurilor de vinuri din struguri proaspeti din tarile intra si extracomunitare a totalizat 31,14 milioane de euro, in primele noua luni ale anului trecut, in crestere cu 4,3% fata de perioada similara din 2015.

Tara noastra are o traditie in producerea vinului, atestata documentar de peste 2.000 de ani. In ultimii 15 ani, sectorul viti-vinicol s-a consolidat prin investitii si sprijin financiar al statului roman, dar si al Uniunii Europene, incepand cu anul 2007.

Productia de vin din 2016 este estimata la 4 milioane de hectolitri, cu aproximativ 11% mai mare decat in anul 2015. Cea mai mare crestere a productiei, de aproximativ 20 de procente este inregistrata in zona Moldovei, potrivit Patronatului National al Viei si Vinului.

In prezent compatriotii nostri consuma intre 22-25 de litri pe cap de locuitor, in scadere de la 27 de litri in anii trecuti. Reducerea puterii de cumparare este principala cauza a scaderii consumului. Schimbari semnificative in ceea ce priveste gusturilor romanilor atunci cand aleg vinul pe care sa il consume nu au fost inregistrate, astfel ca 60% dintre ei prefera vinurile albe.

Consumul anual in Romania este de 25 de litri pe cap de locuitor si reprezinta doar jumatate din consumul tarilor dezvoltate, care se ridica la peste 50 de litri pe cap de locuitor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole