Pe fondul crizei actuale și a discuțiilor legate de noutățile din domeniul agricol a fost dezbătut exportul de cereale.
„Chiar aseară Premierul a atenționat Ministerul Agriculturii că trebuie refăcute rezervele de stat. Deci, până în momentul de față noi știm că rezervele de stat sunt intacte. Până acum nu s-a atins nimeni de ele, căci nu am fost în situația în care să consumăm din rezervele de stat”, a declarat Nicolae Sitaru, Președintele APPR în cadrul videoconferinței exportul de cereale în perioada crizei.
„E public faptul că în România în 2019 s-au cules 10.2 milioane de tone de grâu, la care daca adăugăm 1 milion de tone din 2018 rămas nevândut, la sfârșitul anului 2019 România avea 11 milioane de tone de grâu. Cea mai simplă socoteală pe care poate să o facă Guvernul este ce cantitate din cele 11 milioane de grâu a plecat în afară. S-au semănat pentru anul acesta anumite cantități și socoteala aceasta ar trebui să fie simplă și ar fi trebuit să știe foarte clar situația stocurilor din România”, a mai adaugat Sitaru.
Președintele APPR a mai declarat că „prețul grâului a scăzut cu 30 euro pe tonă după ce s-a adoptat măsura de interzicere a exportului de cereale”.
“România este total dependentă de piața externă, noi 60% din grâul pe care îl producem îl exportăm. Vreau să mai adaug că măsura aceasta nu ne afectează numai pe noi cei care nu avem recoltă bună, dar afectează și zonele care nu au probleme cu seceta în România, prețul grâului a scăzut instant, după măsura aceasta, cu 30 de euro pe tonă .” mai menționează Sitaru.
Acesta a mai adaugat: “Rezerva de stat în momentul acesta la grâu este, din câte știu eu de 300 și ceva de tone de grâu. Făina și grâul sunt subiecte sensibile pentru că de ele depinde prețul pâinii. Dar vreau să vă spun așa, că de-a lungul timpului în România, grâul în primavara anului 2004 a fost 1200 de lei tona, și nu s-a întâmplat nimic, pâinea a continuat să se producă în România, iar în n primavara lui 2005 grâul a fost 160 lei tona, deci a fost de 7-8 ori mai mic decât un an și ceva înainte”, conchide Nicolae Sitaru.
Piața este fluctuantă, este cel mai nemilos arbitru pentru că uneori fermierii pot câștiga, iar alteori pot pierde.
Autor: Daria Diaconiuc