E pe masa Parlamentului: Exportul de buștean, interzis pentru 10 ani începând din 2023!

Exportul de buștean a fost interzis pentru spațiul extracomunitar începând cu 1 ianuarie 2022, dar măsura se dorește a fi extinsă în vederea protejării resurselor forestiere ale României.

Astfel, o iniţiativă legislativă, depusă la Parlament de deputatul PNL Florin Roman, propune ca, începând cu anul 2023, exportul de buştean (cu sau fără coajă) sau lemn rotund să fie interzis total, nu doar în spaţiul extracomunitar, cum este în prezent, informează AGERPRES

Potrivit inițiatorului proiectului, legea în vigoare conţine o primă dispoziţie în vederea protejării resursei forestiere şi anume interzicerea exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021, dar această prevedere rezolvă doar o parte din problemele sistemice ale acestui sector şi este necesară extinderea aplicabilităţii.

În acest sens, proiectul noului act normativ propune modificarea articolului 1 din Legea nr. 57/2020 privind gospodărirea durabilă a pădurilor României astfel: „Se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2023”.

„Prevederile Legii nr. 57/2020 reprezintă un prim pas veritabil, atât pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale, dar şi pentru conservarea şi extinderea fondului forestier, iar rezultatele aplicării acestora sunt vizibile şi pozitive, dar rezolvă doar o parte din problemele sistemice cu care se confruntă acest sector. Având în vedere creşterea continuă a cererii de lemn din România datorată numărului mare de fabrici care transformă şi prelucrează în cantităţi uriaşe una dintre bogăţiile ţării noastre, consider că se impune interzicerea exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2023. Pentru ca legea care este în vigoare de doi ani şi jumătate să îşi atingă scopul, este necesar ca aceasta să îşi extindă aplicabilitatea. Numai prin păstrarea şi protejarea fondului forestier vom putea să beneficiem de biodiversitate şi de un mediu sănătos”, precizează Florin Roman în nota de fundamentare.

- Publicitate -

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, for decizional fiind Camera Deputaţilor. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole