„Creăm în România pentru condiţiile din România” și „Împreună cultivăm și creștem performanța în agricultura romanească” sunt principalii vectori pe care Echipa EXPERT AGRIBUSINESS FUNDULEA îi urmează în activitatea sa.
“Toleranța la secetă, care a fost dobândită în urma procesului de ameliorare este valabilă numai pentru condițiile climatice pentru care s-a facut selecția” (MURESAN, 1967).
Semănatul timpuriu – o moda sau cu adevărat o necesitate pentru a evita seceta pedologica și arșita atmosferică ce se instalează, de regulă în perioada înflorit-apariția stigmatelor-polenizare-fecundare-formarea bobului.
Evoluția condițiilor climatice din ultimii ani poate fi cel mai bun argument pentru programele de ameliorare ale florii soarelui și porumbului pe care EXPERT AGRIBUSINESS FUNDULEA le dezvoltă în România.
Seceta și arșița atmosferică sunt constrângeri majore asupra potențialului de producție al porumbului și florii soarelui pentru toți fermierii care cultivă în condiții de neirigare. Porumbul este cultivat în proporție de peste 90% în condiții de neirigare, ceea ce crește riscul pierderii recoltelor în condiții de secetă extremă.
Evident, v-ați dat seama că în cele ce urmează încercăm să vă captăm atenția asupra unor aspecte importante ale procesului de ameliorare pentru toleranța la secetă și arșiță, dar și aspecte tehnologice care ar putea permite salvarea într-o oarecare masură a recoltei.
Deși seceta și arșita pot apărea în orice moment pe parcursul creșterii și dezvoltării plantelor, acestea sunt cele mai predispuse la stress-ul datorat cantităților reduse de apa și temperaturilor ridicate în timpul înfloritului.
Sunt multe însușiri care pot conduce la obținerea unui fenotip robust în condiții de aprovizionare limitată cu apă și temperaturi foarte ridicate, dar sincronizarea dintre înfloritul panicolului și apariția stigmatelor este cea mai importantă trăsătură în aceste condiții.
Această sincronizare este denumită de către cercetători Anthesis Silking Interval (ASI).
Florile mascule și female sunt fizic separate, iar stigmatele sunt cele mai predispuse la deshidratare. Așadar, coincidența dintre înfloritul panicolului și apariția stigmatelor este însușirea care trebuie luată ca și reper important în studiul materialului genetic de ameliorare, de la materialul inițial și până la hibrizii aflați în diferite stadii de testare. De regulă se produce mai întâi înfloritul panicolului și apoi apariția stigmatelor, dar atunci când acest decalaj este foarte mare și nu se mai încadrează în intervalul optim înflorit-mătăsit, apar problemele de sterilitate pronunțată ceea ce conduce la diminuarea semnificativă a producției de boabe.
Ce recomandăm pentru astfel de condiții?
- Semănatul doar în momentul în care se realizează în sol temperatura optimă de germinare, respectiv 6-8°C, temperatura să rămână constanta pe o perioadă de cel puțin 10 zile, astfel încât germinarea și răsărirea să se realizeze exploziv, pornirea în vegetație rapidă, și așa se pot evita atacurile păsărilor și ale insectelor specifice perioadei de germinat-răsă
- Să se cultive întotdeauna hibrizi testați, adaptați condițiilor specifice anului respectiv.
- Să se cultive cel puțin trei hibrizi din grupe de maturitate diferite.
- Pentru fermierii cu suprafețe mici sau foarte mici, alegerea hibrizilor să se facă în primul rând în funcție de momentul semănatului și rezervele de umiditate în sol la acest moment. Pentru un semanat timpuriu și o aprovizionare corespunzătoare se pot alege hibrizi mijlocii spre tardivi, iar pentru semănatul întârziat și o acumulare deficitară de apă în sol numai pe hibrizi timpurii-semitimpurii care au o creștere și dezvoltare mai rapidă cu un consum mai redus de apă și substanțe nutritive.
- Să se realizeze o fertilizare echilibrată, să se calculeze cantitatea de îngrășăminte, în special potasiu, fosfor și azot ținând cont și de rezerva de apă în sol, de evoluția temperaturii și precipitațiilor, de precocitatea hibridului folosit și potențialul lui genetic de producț O fertilizare excesivă, așa cum se practică în ultimul timp conduce la o dezvoltare a masei vegetative care în condițiile în care seceta și arșița se vor instala va avea un efect puternic negativ asupra producției.
- Să se meargă pe densități moderate așa încat în astfel de ani densitatea maxima la neirigat să nu depășească000-70.000 plante/ha chiar și pentru hibrizii timpurii și semitimpurii.
Dragi fermieri, Alegeți întotdeauna soluții viabile dupa o informare corectă, aprofundată, realistă.
Noi, Echipa EXPERT AGRIBUSINESS FUNDULEA, vom fi întotdeauna cei care vă vom arată și demonstra pașii și progresul genetic în ameliorarea porumbului și florii soarelui.
Împreună cultivăm și creștem performanța în agricultura romanească!