EXEMPLU DE REDUCERE A DESEURILOR PE LANTUL DE PRODUCTIE LA VEGETALE

Prevenirea pierderilor de alimente

Agricultura este în centrul provocărilor legate de creșterea populației, securitatea alimentară, schimbările climatice și lipsa resurselor. Ineficiențele din lanțul agroalimentar pot duce la scăderea productivității și la pierderea energiei, astfel încât resursele naturale care sunt investite pot deveni deșeuri. Prin urmare, măsurile de prevenire a acestei pierderi alimentare sunt importante. Irish Meade Potato Company este una dintre companiile irlandeze care a venit cu câteva idei interesante în acest sens.

“Din punct de vedere al afacerii, este logic să folosim orice resursă pe care o avem la dispoziție. Cultivarea și vânzarea de cartofi și legume,  este o afacere cu volum mare si plaja redusă de afaceri. Aceasta înseamnă că investiția în metode de producție mai eficiente și recuperarea subproduselor este crucială și că trebuie să luăm decizii din punct de vedere durabil “, spune Eleanor Meade. Ea este manager de afaceri la compania de cartofi. Din 1982, această companie de familie desfășoară diferite linii de produse în cartofi, fructe, legume și salate. Compania are în prezent o unitate de ambalare de 1500 m2 și o suprafață de depozitare de 5000 m2.

“Primii pași pentru a limita deșeurile alimentare sunt făcuți imediat ce vin camioanele, făcând un control al calității. Cutiile de fructe și legume sunt rar respinse; în schimb, sunt sortate”, spune Eleanor: “Cutiile de livrare care sunt inlaturate, nu sunt lăsate sa astepte între frigider și mașină de ambalare, ci sunt puse în frigiderul corespunzator. Există cinci frigidere specifice cu temperaturi diferite pentru a se potrivi nevoilor diferitelor legume. Mărimea ambalajului pentru supermarketuri se modifică în timpul sezonului, pentru a se adapta culturii și cererii consumatorilor. Întotdeauna spunem: dacă știi ce dorește consumatorul, poți să-ți reduci deșeurile. În plus, negociem cu supermarketurile pentru a vedea dacă pot să-și adapteze standardele la tipul legumelor primite, nu numai pentru cartofi, ci pentru toate alimentele pe care le livrăm acestora. Acest lucru nu este întotdeauna ușor, dar o discuție onestă este întotdeauna mai bună decât încercarea de a-și depăși cerințele”.

“Când vine vorba de cartofi, Meade este în mare măsură condus de consumatori”, spune managerul de teren Connor O’Malley. “Controlul nostru de calitate are ca rezultat 3 tipuri de cartofi respinși. Există cartofi care nu sunt specifici, prea mari sau prea mici. Cu toate acestea, putem îi vândem în continuare pe cei mici ca mini cartofi, pentru care există o mare cerere. Cartofii care sunt prea diformi sunt decojiți și fierți și apoi pot fi vânduți preparați. Acesti cartofi curățati pot fi vândute pe întreaga piață de vânzare, dar și la companiile de catering. Resturile rămân în hrana pentru vite. Prin sortarea cartofilor în aceste grupuri și găsirea unei piețe potrivite pentru acestia, putem limita cu adevărat pierderea alimentelor “.

Unii dintre cartofii perfect comestibili care sunt surplus sau în afara specificatiilor, sunt donati in scop caritabil. “De asemenea, asta aduce unele provocări, pentru că este nevoie de personal pentru organizare. Dar dacă vă stabiliți un angajament față de deșeurile zero, trebuie să o faceți “, conchide Eleanor.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult