Exemplu de bune practici în PNDR: Înfiinţarea unei livezi de meri cu fonduri europene

50

livada_mereÎnființarea unei livezi de meri chiar și într-o zonă cu teren mediocru poate fi susținută prin accesarea fondurilor europene. Această soluție a fost disponibilă și în vechiul PNDR, dar este deschisă fermierilor și în PNDR 2014-2020 printr-o alocare dedicată sectorului pomicol.

SC Eurotrend Farm SRL a fost înfiinţată în octombrie 2008, având ca domeniu principal de activitate cultivarea fructelor seminţoase şi sâmburoase – Cod CAEN 0124 (această clasă include: mere, caise, cireşe şi vişine, piersici şi nectarine, pere, gutui şi prune). În mai 2010 a fost depus proiectul care viza înfiinţarea unei livezi de măr, iar în luna noiembrie a aceluiaşi an  începea deja implementarea acestuia.

Obiectivul general realizat prin implementarea proiectului îl reprezintă dezvoltarea potenţialului agricol prin înfiinţarea unei plantaţii pomicole de măr la standardele naţionale şi comunitare în ceea ce priveşte practicarea unei agriculturi moderne. Obiectivele specifice aferente proiectului au fost înfiinţarea plantaţiei și achiziţia de utilaje agricole specifice şi a unui sistem de producere a energiei din surse regenerabile.

Principalele activităţi vizate de proiect au constat în:
• înfiinţarea plantaţiei pomicole de măr în sistem superintensiv, dotată cu sistem de susţinere, inclusiv plasă antigrindină, şi sistem de irigare prin picurare;
• achiziţionarea de utilaje agricole, respectiv tractor, cositoare, atomizor și remorcă;
• achiziţionarea unui sistem de producere a energiei din surse regenerabile prin utilizarea a 13 panouri fotovoltaice.

Plantaţia este formată din patru parcele, fiecare cu câte zece rânduri de pomi (100 de pomi pe rând), distanţa între rânduri este de 3,5 metri, iar între pomi de 1 metru, densitatea fiind de 2 850 de pomi/hectar. (Integral pe agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise