EXCLUSIV! Surse de finantare pentru tanarul fermier. Conditii de accesare si sectoare prioritare

Tinerii fermieri pot beneficia de sprijin financiar din partea statului sau sprijin european prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), pentru aceasta este nevoie să cunoască condițiile de acordare a finanțărilor și să depună cererile prin programele PNDR, subiect abordat în cadrul emisiunii „Agricultura la Raport” al postului de televiziune AGRO TV. Realizatorul emisiunii, Ovidiu Ghinea a discutat cu invitați speciali, consultanți pentru accesarea fondurilor financiare care au oferit mai multe detalii despre procedura de accesare și criteriile de eligibilitate.

Submăsura 6.1 este un sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, care are drept scop susținerea stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi sau conducători unici ai unei exploatații agricole. Câteva dintre criteriile cele mai importante de selecție au fost prezentate de către Marinela Strâmbulescu, consultant fonduri europene din zona Gorjului. „Un tânăr fermier trebuie să aibă cel mult vârsta de 41 de ani dar neîmpliniți la depunerea cererilor de finanțare”, explică specialista. 

Astfel, „tânăr fermier” înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.

„A doua mare condiție de eligibilitate importantă este ca Fermierul să nu fi fost autorizat cu cod CAEN la Registrul Comerțului cu mai mult de 24 de luni înainte de depunerea cererii de finanțare. Data de referință este Registrul Comerțului”, spune consultantul.

A treia mare condiție de eligibilitate este ca ferma să aibă peste 12.000 de SO. „Aici trebuie să știe tinerii fermieri, că în exploatație trebuie neapărat să aibă și un sector prioritar, care este și unul dintre criteriile de selecție. Ne referim în sectorul vegetal la legumicultură și pomicultură, iar în sectorul zootehnic la creșterea bovinelor de lapte, creșterea caprinelor și ovinelor sau apicultură. Deci pentru anul 2020 aceste sectoare sunt prioritare. Altfel, dosarul va primi un scor mic și nu va putea intra în competiție”, a explicat Marinela Strâmbulescu, consultant fonduri europene, în exclusivitate pentru AGRO-TV.

- Publicitate -

Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maxim trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și este de:

  • 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 S.O. și 50.000 SO
  • 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 S.O. și 29.999 SO

Pentru mai multe detalii privind accesarea sprijinului financiar prin Submasura 6.1 puteți privi emisiunea integrală „Agricultura la Raport” pe pagina de Youtube AGRO TV (click aici).

Documentele oficiale pot fi accesate pe pagina AFIR – AICI Submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole