15 mai 2021 - 20:40

EXCLUSIV Solarii si curti inundate, dupa o rupere de nori si grindina

Vijelii și ploi torențiale cu grindină au lovit astăzi bazinul legumicol Matca din județul Galați. ” În jurul prânzului, a fost o rupere de nori care a durat aproape 20 de minute.Din fericire, grindina a căzut mai mult în interiorul comunei, și chiar dacă a fost însemnată cantitativ a fost de dimensiuni mici, aproape de mărimea unei boabe de cafea”, a spus primarul Nelu Costea.

În cele câteva zeci de minute cât a turnat cu găleata, mai multe drumuri și curți au fost inundate iar acum autoritățile caută soluții să-I ajute pe oameni. Ajutor au cerut și doi legumicultori care s-au trezit cu solariile în care aveau cultivate tomate pline de apă.

”Până în momentul de față nu avem o centralizare decât provizorie. Pagube mari nu avem. Din curți vom scoate apa. Rămâne să vedem la spațiile protejate inundate care sunt pagubele. Dacă doar a intrat apa și a ieșit sau a băltit și cultura a fost distrusă. Vom deplasa comisiile mâine la fața locului”, a mai spus Nelu Costea.

Natura s-a dezlănțuit astăzi și în județul Buzău. Deși cantitățile de precipitații au fost neuniforme pe teritoriul județului, au fost comune unde s-au înregistrat 25 litri pe metrul pătrat dar și zone unde abia a picurat, cantitățile înregistrate fiind sub 5 litri.

Chiar și așa ploaia de astăzi a adus bucurie în rândul agricultorilor care așteaptă precipitații încă din toamna anului trecut.

Atât județul Buzău cât și Galați au fost astăzi sub avertizare cod portocaliu , meteorologii anunțând averse care au acumulat 35 litri pe metrul pătrat, grindină de dimensiuni mici și descărcări electrice.

Autor: Marilena Dinu