EXCLUSIV: PETRE DAEA LA INTALNIREA CU PHIL HOGAN: AM SPUS-O SI O REPET, IN ROMANIA NU SE INTRERUPE CRESTEREA PORCILOR IN GOSPODARIILE POPULATIEI

Comisarul european Phil Hogan, responsabil pentru agricultură și dezvoltare rurală se află la Cluj Napoca. El a reiterat ideea ca dupa 2020 fermierii vor primi cel putin la fel de multi bani ca pana acum. Familia taraneasca traditionala este nucleul programelor noastre. Ganditi-va cat de important e ca aveti asa ceva. De acolo incepe educatia.

Phil Hogan despre epidemia de pesta porcina africana: e o problema europeana. Discutam cu autoritatile despre ce masuri trebuie luate si ce ajutoare sa dam. Nu avem vesti proaste in ultimele 24 ore. Rog autoritatile sa ceara asistenta, sa ia in calcul ideea vanatorii de porci mistreti. 

Petre Daea, ministrul Agriculturii: E semn ca de o sarbatoare asa de mare avem 2 dintre cei mai importanti comisari la Cluj. Ieri 159 milioane de euro au alimentat conturile fermierilor romani. Apreciez dinamismul comisarului si a PAC. Arata interesul pentru fermierii romani. Am spus-o si o repet, in Romania nu se intrerupe cresterea porcilor in gospodariile populatiei

Corina Cretu, comisar european, responsabil pentru politică regională: Construim bugetul pentru perioada 2020-2027. Regretam iesirea Marii Britanii din Uniune. Pastram politica de coeziune. Vom finanta puternic zonele rurale. Peste 300 mld vor fi alocati unor masuri ce vor viza zonele rurale.  Cea mai mare absorbtie de fonduri o avem in agricultura in Romania. Avem intarzieri de plata in toate statele. Dar Romania se misca bine in agricultura. Avem probleme in ceea ce priveste capacitatea administrativa.

Daniel Buda, europarlamentar: La Bruxelles se vrea simplificare. Complicatiile apar de la Bucuresti.


“Un buget modern pentru o Uniune Europeană mai puternică” a foste tema de discuție a întâlnirii de la Cluj-Napoca. Au participat comisarul european Phil Hogan, responsabil pentru agricultură și dezvoltare rurală, comisarul european Corina Crețu, responsabil pentru politică regională, ministrul Agriculturii, Petre Daea, europarlamentarul Daniel Buda, fermieri.