15 mai 2021 - 21:02

EXCLUSIV: Focar de pesta porcina in ferma unui veterinar. 7000 de animale, eutanasiate

Buzăul a confirmat primul focar de pestă porcină dintr-o exploatație comercială. Alarma a fost dată în urmă cu câteva zile când, proprietarul fermei, care este de profesie chiar medic veterinar, a descoperit un animal mort. Imediat au fost prelevate probe care au indicat prezența virusului ucigaș în fermă.

Autoritățile din Buzău s-au întrunit în cadrul Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor și au decis eutanasiarea tuturor celor peste 7000 de animale din fermă.

Exploatația respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. În exploatație vor fi eutanasiate toate animalele iar cadavrele ecarisate”, se arată într-un comunicat emis de Prefectura Buzău.

Proprietarul fermei a declarat în EXCLUSIVITATE pentru AGRO TV că nu știe de unde ar fi putut fi adus viriusul în ferma sa, iar pierderile se ridică la 2 milioane de euro.

Nu știu de unde a apărut focarul. Nu știu să vă spun. E o anchetă în derulare. Când se termină ancheta epidemiologică o să știm cu toții. Credeți-mă că aș vrea să știu și eu dar deocamdată nu știu. Chiar nu știu, nu am nici un fel de bănuială. Am descoperit un porc mort și avea modificări anatomo-patolgice care puteau duce în direcția pestei porcine. Am recoltat probe, am trimis la laborator , laboratorul a confirmat. Eu sunt medic veterinar și este meseria mea să verific. S-a întâmplat joi după amiază. Vor fi eutanasiate 1500 de scroafe, 6000 de purcei. Estimez o pagubă în jurul a 2 milioane de euro. Noi suntem pregătiți pentru acest moment de un an de zile, de când evoluează pesta porcină în România, eram pregătiți să se întâmple și acest moment. Având în vedere presiunea infecțioasă din jurul nostru, chiar dacă nu avem focare active în județul Buzău, ne așteptăm să se întâmple și la noi asa ceva”, a declarat Adrian Bălăban, proprietar fermă.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare, iar la fermă deja au început procedurile pentru a se începe eutanasierea animalelor ce urmează să fie îngropate într-un teren din afara localității, ce aparține aceluiași proprietar.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău nu mai evoluează în nici o gospodărie individuală (exploatație non profesională) iar în mediul silvatic, la porcul mistreț sunt înregistrate 60 de cazuri pe raza a 18 fonduri cinegetice.

Autor: Marilena Dinu, corespondent Agro TV, Buzău