29 noiembrie 2021 - 23:29

Exclusiv: Fermierii vor propune ministerului de Finanțe un sistem viabil pentru reducerea TVA la lapte

lapteugerProcesatorii din industria de lactate și fermierii, crescători de vaci, au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește modul în care ar trebui să fie redusă Taxa pe Valoarea Adăugată pentru acest sector.

Călin Fărgaciu, reprezentantul Cooperativei Someș-Arieș, a declarat în direct la AGRO Tv, că  fermierilor le-ar conveni să vândă laptele către cooperatice cu TVA de 24%, iar cooperativele, ulterior, să îl revândă către procesatori cu o taxă de 9%. O cooperativă poate vinde către 2-3 clienți laptele colectat, și apoi pe baza facturilor și al unor extrase bancare ar putea cere o rambursare a diferenței de TVA.

Statul ar putea să accepte o compensare pentru taxe, în cazul cooperativelor.

„Cu factura în care TVA este de 9% și cu extrasul bancar statul ar putea vira cooperativei diferența de 16% de TVA”, a afirmat Fărgaciu, care a anunțat că va fi prezent la întâlnirea care va avea loc în curând între reprezentanții ministerului de Finanțe și cei ai procesatorilor, pentru a discuta despre această propunere.

Dorin Cojocaru, președintele APRIL; a recunoscut că ideea fermierilor le convine și procesatorilor care preferă să negocieze cu cooperativele și să cumpere laptele de la acestea. El a declarat că dacă fermierii s-ar uni în cooperative întregul sistem ar avea de câștigat.