EXCLUSIV Emil Dumitru: 15 mai – START la vanatoarea de mistreti!

Din data de 15 mai, după ieșirea din starea de urgență, începe vânătoarea la mistreți! Anunțul a fost făcut exclusiv în direct la AGRO TV, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, de către secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Emil Dumitru.

”Am avut discuții cu Ministerul Mediului, pentru că este ministerul care reglementează vânatul pe zona aceasta, iar la 15 mai, pentru că se va înceta starea de urgență, se vor putea permite vânătorile exclusiv la mistreți, pentru a reduce populația de mistreți la 0,5 mistreți pe km pătrat. Lucrul acesta, sigur, vine cu o întârziere și avem foarte mulți agricultori nemulțumiți de faptul că nu s-a putut interveni mai rapid, dar eu spun că din 15 lucrul acesta se va întâmpla. Îmi cer scuze în fața celor care ne privesc și care așteptau să se acționeze mult mai devreme. Situația a fost de această natură, din cauza restricțiilor de circulație să nu putem să dăm drumul la vânătoare mai devreme de 15 mai. Nu vorbim de o vânătoare de hobby aici, ci de o vânătoare de reducere a populației de mistreți, care fac, într-adevăr, pagube însemnate

Subiectul vânătorii mistreților a stârnit multe controverse în ultima vreme. După ce animalele sălbatice au făcut pagube însemnate în culturile fermierilor și au facilitat răspândirea pestei porcine africane, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a precizat în urmă cu câteva zile că în Ordonanța Militară nr. 10 va fi introdus un articol privind vânătoarea acestora.

”Zilele acestea am discutat cu colegii mei, cu domnul Alexe (Costel Alexe, ministrul Mediului – n.r.), cu domnul Vela (Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne – n.r.) și cu premierul, cu domnul Ludovic Orban, că în următoarea Ordonanță Militară este necesar să revenim asupra deciziei de a opri vânătoarea la mistreți pentru că aceasta ar fi necesară să înceapă din două motive: în primul rând, pentru controlul populației de mistreți, care ne-ar ajuta foarte mult la combaterea și răspândirea pestei porcine africane, dar încep să producă pagube în producțiile agricole vegetale care oricum sunt afectate grav și de secetă. Din aceste două motive, în următoarea Ordonanță Militară, cu siguranță o să deschidem vânătoarea la mistreți”, le-a promis fermierilor, pe 23 aprilie, ministrul Adrian Oros.

Mențiunea legată de mistreți a lipsit însă din Ordonanța Militară nr. 10, acest lucru stârnind nemulțumiri în rândul fermierilor. Mai apoi, vânătoarea trebuia să înceapă în data de 30 aprilie 2020, însă și acest termen a fost amânat din cauza complicațiilor logistice și legislative legate de starea de urgență.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole