27 mai 2022 - 08:22

EXCLUSIV! Consultări la Ministerul Agriculturii pentru PNS – Lista COMPLETĂ

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) desfășoară pe tot parcursul lunii noiembrie o serie de consultări cu peste 160 de organizații, pentru punerea la punct a noului Plan Național Strategic (PNS) 2023-2027.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu secretarul de stat MADR Marius Micu, care a prezentat informații exclusive de la negocieri.

”Am început o parte din discuții, sunt vreo 12 grupuri de lucru și vreo 17 întâlniri. Undeva în vara anului 2019 s-a început acest proces de selecție a organizațiilor care vor face parte din grupurile de lucru. Acest proces s-a finalizat undeva la începutul anului 2020, când au fost selectate aceste organizații. Sunt peste 160 de organizații, dar pe lângă cele ale fermierilor, avem și ONG-uri pe mediu, pe climă, Asociația Comunelor, dar totodată sunt și instituții ale statului care au rol în elaborarea acestui PNS. S-au stabilit 12 de lucruri, iar din toate acestea s-a constituit Comitetul Consultativ Tematic.

Noi am stabilit 17 întâlniri pe tot parcursul lunii noiembrie, dar am decis în cadrul Ministerului Agriculturii ca după toate aceste runde de consultări, la începutul lunii decembrie să punem versiunea rezultată în consultare publică pe site-ul MADR, astfel încât oricine, oricând, să aibă acces la ce s-a discutat și să vină cu propuneri. Numai după ce vom prelua și acele propuneri, vom întocmi acel draft final pe care îl vom încărca și vom intra în ceea ce înseamnă continuarea procesului de elaborare al PNS. Estimăm că undeva în jurul perioadei mai-iunie, vor fi dezbateri cu Comisia Europeană”, a precizat Marius Micu.

Oficialul MADR a prezentat și lista completă a grupurilor de lucru care urmează să se mai întrunească până la sfârșitul acestei luni:

  • 16 noiembrie – grupul de lucru pentru plățile directe și condiționalitățile
  • 18 noiembrie – grupul de lucru pentru procesare
  • 18 noiembrie – grupul de lucru pentru bunăstarea animalelor
  • 22 noiembrie – grupul de lucru pentru sectorul legume-fructe
  • 25 noiembrie – grupul de lucru pentru zootehnie/sprijin cuplat

În plus, potrivit lui Marius Micu, va mai fi reluat un grup de lucru în care discuțiile au fost destul de intense data trecută, respectiv cel dedicat investițiilor în exploatații agricole.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.