16 iunie 2021 - 10:54

EXCLUSIV! Carmen Avram: „Dupa un val de anti-agricultura, s-a redescoperit EROUL FERMIER”

Europarlamentara Carmen Avram, membră în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală AGRI, a declarat în cadrul emisiunii „Agricultura o sansa pentru Romania” că în perioada de criză provocată de pandemia de COVID-19 a fost redescoperită adevărata valoare a fermierului și a agriculturii. „Fermierul român și cel european trec în prima linie alături de doctori, pentru că urmează o perioadă complicată cu o criză economică, cu o criză sanitară care încă nu s-a terminat, iar acum la noi riscăm și o criză alimentară dacă nu luăm măsuri foarte repede”, a afirmat Carmen Avram la emisiunea Agro TV într-un dialog cu prezentatorul Catalin Lenta.

„Îmi vine să critic în permanență, sunt foarte nemulțumită pentru că nu cred că agricultura din România e aproape, măcar aproape de potențialul pe care îl are. Nu cred că agriculturii din România i se face dreptate și nu cred că fermierul român primește ceea ce merită. Până la aceasta criza COVID-19,  nici în Uniunea Europeană lucrurile nu stăteau mai bine”.

Europarlamentara a subliniat că de când își exercită funcția la Bruxelles, din iulie 2019, a văzut cum crește valul anti-agricultură, un val care era creat de anumite grupe, în special de Grupul Verzilor care „a început să atace din ce în ce mai puternic agricultura Europeană, acuzând-o de toate neregulile și de toate problemele lumii, în special că poluează prea mult și se cerea consistent ca agriculturii să i se ia mai mulți bani, care oricum se vor lua și să i se fie impuse niște reguli drastice”, a spus membra Comisiei Europene pentru Agricultură, în exclusivitate pentru AGRO TV. 

S-a redescoperit EROUL – FERMIER

În această perioadă de criză, lucrurile și tonurile s-au schimbat vis-a-vis de agricultură. „Dintr-odată s-a redescoperit agricultura, valoarea ei, importanța ei și s-a redescoperit EROUL FERMIER”, afirmă Carmen Avram. În această perioadă fermierul român trece prin chinuri groaznice, pentru că el se luptă cu tot felul de inamici, spune europarlamentara.

„Un inamic a fost seceta, am avut zilele acestea de îngheț și înțeleg că în weekend se anunță o altă altă perioadă de îngheț care va veni din nou ca o lovitură. În același timp mă uit în fiecare zi la televizor sau pe net, în permanență e cineva care trage semnalul de alarmă și care striga după ajutor. Și eu fac asta cât de des pot. Interveniți și salvați Fermierul român, pentru că dacă nu îi dăm acum tot ceea ce are nevoie, acces la îngrășăminte și substanțe de fertilizare, acces la bani și acces la forță de muncă, dacă nu îl sprijinim acum, riscăm pe plan local o criză alimentară în toamnă. E nevoie ca fermierii să se pregătească pentru cultura de toamnă care este hrana noastră ori răspunsul pentru acest fermier care strigă în fiecare zi întârzie, întârzie și de la Bruxelles, dar ceea ce ne doare cel mai tare întârzie și din România”, a declarat Carmen Avram în exclusivitate pentru AGRO TV.

O soluție propusă de europarlamentară este ca lucrătorii care s-au întors în România din străinătate să fie angajați aici, la fermierii români, ca să se rezolve cu producția locală în România și ca să poată ajuta dezvoltarea agriculturii locale. Însă, pentru că nu s-au luat măsuri rapide, acum lucrătorii români sunt chemați înapoi în străinătate în Germania, Italia, Spania ca să lucreze în agricultură.