EXCLUSIV! APIA și AFIR s-ar putea uni! Cum vor fi afectate plățile pentru fermieri

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) ar putea deveni, în curând, o singură agenție! Se pare că la nivelul discuțiilor din interiorul Ministerului Agriculturii, există un astfel de plan care ar putea fi pus în practică până la intrarea în vigoare a noului Plan Național Strategic (PNS), în 2023.

Într-o intervenție în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, fostul secretar de stat MADR, George Cățean, a vorbit despre stadiul actual al PNS-ului.

”După cum bine știți, în cadrul Ministerului Agriculturii am fost cinci secretari de stat și un subsecretar de stat. Partea de Program Național de Dezvoltare Rurală, respectiv PNS, este în atribuția domnului secretar de stat Aurel Simion, care lucrează împreună cu Autoritatea de Management pentru PNDR și schițează în momentul de față PNS-ul. Din punctul meu de vedere, PNS-ul este obiectivul zero care trebuie finalizat”, a subliniat Cățean.

Potrivit fostului oficial MADR, există discuții cu privirea la contopirea APIA și AFIR într-o singură agenție de plăți, ceea ce ar putea crea mari probleme în ceea ce privește plățile pentru fermierii români.

”Pe lângă PNS, trebuie să vorbim și despre contopirea celor două agenții, APIA și AFIR, într-o singură agenție. Dacă vorbim despre contopire, vorbim și despre un soft unic care va trebui să deservească cele două instituții. Dacă ne uităm în 2015-2016, când a fost nevoie de un singur modul de integrat pentru softul APIA și cât de mult au întârziat plățile, îmi e frică un pic de ce se va întâmpla dacă va trebui să avem o singură instituție din 2023, când va trebui să avem pregătită infrastructura tehnologică pentru o singură agenție”, a mai spus George Cățean pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole