Excesul de umiditate a distrus 30% din culturile de cereale din judetul Timis

33

porumbNu doar seceta a decimat în acest an culturile din ţara noastră, ci şi excesul de umiditate. În judeţul Timis, spre exemplu, nu mai putin de 30% din suprafata cultivata cu cereale a fost afectata din cauza excesului de umiditate.

“Vin dintr-un judet unde aproape 70 de mii de hectare sunt afectate an de an de excesul de umiditate. Avem tot felul de firme-fantomă care din 1991 n-au facut nimic”, s-a plans fermierul Viorel Matei .

Sistemele de desecare sunt, astfel, o altă problemă majoră cu care se confruntă agricultura românească, să nu mai pomenim aici despre sistemul de irigaţii care este, practic, inexistent.

“Dacă vorbim de secetă, putem vorbi în Timiş de calamitate la cerealele de toamna, aproape 30% din cauza excesului de umiditate. Putem vorbi de seceta pentru ca aceste 70 de mii de hectare erau protejate de seceta, umplandu-se canalele de desecare, dar, culmea, discutam de costuri de apa”.

În acest context, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a ţinut să-i răspundă fermierului din Timis, precizand faptul ca prin Programul National de Reabilitare a Sistemului de Irigatii, sistem ce va  debuta în anul 2016, o parte din banii alocati de autorităţile române acestui proiect, mai exact 550 de milioane de euro, vor fi indreptati si catre sistemele de drenaj.

“ Vizavi de sistemul de irigatii, avem in vedere si partea de desecare. Stiu ca incepand de la Satu Mare, Arad, Timis, sunt zone puternic afectate in fiecare an si nu ma refer aici numai la culturile agricole , ci si la locuintele oamenilor care au fost de multe ori inundate din cauza lipsei de functionare a statiilor de desecare”, a mentionat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Romania va avea pana in 2020 o retea secundara de irigatii, care va acoperi circa 750.000 de hectare, dupa investitii de aproximativ 550 de milioane de euro, din care 370 de milioane de euro reprezinta fonduri europene,

Redactor: Alexandru Andronache

Citește și

Cmentariile sunt închise