27 mai 2022 - 03:25

Eurostat: Romania are cele mai multe si cele mai mici ferme din Europa

Fermele din România reprezintă o treime din fermele din ţările europene şi asta cu toate că terenul agricol din România abia depăşeşte 7% din terenul agricol din Uniunea Europeană, conform ultimului studiu Eurostat. Explicaţia este suprafaţa medie foarte mică a unei ferme din ţara noastră, de nici patru hectare.

Peste trei milioane şase sute de mii de gospodării agricole şi ferme, adică exploataţii agricole, sunt înregsistrate în România. În Polonia, de exemplu, există mai puţin de un milion şi jumătate de exploataţii.

Din această cauză, România are cele mai mici ferme din Europa. Suprafaţa medie a unei ferme din România este de 3,6 hectare, în timp ce în Ungaria este de aproape zece hectare, în Bulgaria de peste 18 hectare şi în Republica Cehă fermele au în medie 133 de hectare.

Încă, România este însă un actor semnificativ în ceea ce priveşte producţia, datorită suprafeţei mari de teren agricol, peste 13 milioane de hectare. România depăşeşte la suprafaţa agricolă Italia şi este comparabilă cu Polonia sau Germania, cu 14 milioane, respectiv, 16 milioane de hectare de teren agricol.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.